Rauman menot ylittymässä miljoonilla – verotulojen kasvu pelastamassa alijäämältä

Energiahintojen ja yleinen kustannusten nousu sekä palvelutarpeen kasvu ylittävät talousarvioraamin.

Raumalla ei ole tarvetta talouden paniikkijarrutukseen, vaikka menojen kasvu on reipasta talousarvioon verrattuna.

31.8. 10:33

Rauma

Yleinen kustannustason nousu ja kaupungin palvelujen korkea kysyntä ovat nyrjäyttämässä Rauman kaupungin kuluvan vuoden talousarvion. Merkittävistä budjettiylityksistä ovat puolivuotiskatsauksissaan ilmoittaneet sosiaali- ja terveystoimiala, sivistystoimiala ja tekninen toimiala.

Kolmen merkittävän hallintokunnan yhteisenä ennusteena on, että niiden nettomenot ylittyvät kuluvana vuotena noin 7,6 miljoonalla eurolla. Kaupungin taloustilannetta lievittää kuitenkin lupaavan suotuisa verotulokehitys.

Talousjohtaja Fredrik Lindström

Rauman kaupungin talousjohtaja Fredrik Lindström kertoo tuoreimman, elokuulle ajoittuvan verotuloennusteen arviona olevan, että koko vuoden verotulo ylittäisi noin 8,5 miljoonalla eurolla talousarviosuunnitelman.

Rauman vuoden 2022 budjetti on rakennettu noin 191, 3 miljoonan euron verotulokertymälle. Talousarviossa on ennakoitu, että tulos olisi 5,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

”Jos verotuloennuste on totta ja toteutuu kaikista taantumapuheista huolimatta, voidaan odottaa budjetin pitävän”, Lindström sanoo. Hän huomauttaa kuitenkin koko kaupungin osavuosikatsauksen laadinnan olevan vielä keskeneräinen.

Kaupungin taloudessa rahallisesti merkittävin osuus on sosiaali- ja terveystoimialalla. Sen kuluvan vuoden toimintakulut ovat ennusteen mukaan 163,6 miljoonaa euroa.

Sote-valiokunta on ilmoittanut menojen ylittyvän 6,4 miljoonalla yleisen kustannustason sekä palvelujen tuottamisen kulujen kasvun vuoksi. Valtiolta ennakoidaan saatavan avustuksena 1,4 miljoonaa euroa koronaepidemian hoidon kustannuksiin, jonka ansiosta nettomenojen ylitykseksi tulisi noin viisi miljoonaa euroa.

Terveyspalvelujen kustannusylitykset ovat Raumalla arviolta 2,15 miljoonaa euroa ja ikääntyneiden palveluiden ylitys on noin kaksi miljoonaa euroa. Kasvua on myös sosiaalipalvelujen menoissa, muun muassa lasten ja perheiden palveluissa ja lastensuojelussa.

Sivistystoimialan eli koulutuksen, sivistys- ja liikuntapalvelujen budjetti on ylittymässä myös palvelujen ja erityisesti varhaiskasvatuksen menokasvun seurauksena. Ylitysarvio koko vuodelle vajaat miljoona euroa.

Teknisen valiokunnan puolivuotiskatsauksen mukaan talousarviomenot ovat ylittymässä myös noin kahdella miljoonalla eurolla. Pääosa menokasvusta aiheutuu sähkön ja muiden energiakustannusten rajusta noususta. Toimiala on esittämässä 1,6 miljoonan euron määrärahalisäystä rakennusten ja katuvalaistuksen sähkökuluihin.

Juttua oikaistu: sivistystoimialan ennuste vuoden 2022 talousarvion ylitykseksi on vajaat miljoona euroa, ei kahta miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut