Kauheita vesikäärmeitä ja hirmuisia järvihirviöitä – 150 vuotta sitten sanomalehdissä julkaistut lukijakirjeet kertovat kansalaisten arjesta ja kokemuksista

Satakunnan Kansaa edeltävässä Satakunta-lehdessä julkaistiin useita tekstejä, joissa kerrotaan lukijoiden kohtaamisista erilaisten järvihirviöiden kanssa. Tutkijatohtori Heikki Kokko kertoo ilmiön taustasta ja Translocalis-hankkeesta, jossa kerätään vanhoja lukijakirjeitä digitaaliseen tietokantaan.

Syvyydet, erikoiset eläimet ja selittämättömät ilmiöt vesillä ovat herättäneet vuosisatojen ajan ihmisissä pelkoa ja synnyttäneet tarinoita kauhistuttavista hirviöistä.

4.9. 20:05

Pori

Useampia vuosia sitten on jo tämän järven rantalaisten kesken liikkunut puhe kauhiasta vesikäärmeestä, joka tavan takaa sanotaan olleen nähtävänä sen mustassa veden pinnassa, hämmästykseksi ja kauhuksi kaikille näkijöille”.

Näin alkaa torppari Kaarle Huidanlahden kertomus kalastusretkestään Noormarkun Painojärvelle vuonna 1879. Teksti on julkaistu Satakunnan Kansaa edeltäneessä Satakunta-lehdessä. Lyhyessä kertomuksessa kuvataan seikkaperäisesti, kuinka tavanomainen kalastusretki muuttuu kiihkeäksi kamppailuksi "kauheaa vesikäärmettä” vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut