Vasemmistoliiton riveistä vaadittiin Porin talouden tasapainottamista – ”Nyt on pistettävä suu säkkiä myöten ja lopettava rahoilla leventely”

Porin valtuustossa kiisteltiin muun muassa siitä, voisiko Pori Energia tulouttaa kaupungille lisää.

Porin valtuusto sai maanantaina eteensä tuoreimmat talousluvut.

29.8. 20:10

Pori

Porin kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina talousennustetta, jonka mukaan alijäämä on kasvamassa 10,2 miljoonaan euroon budjetin 6,4 miljoonasta.

Talous- ja hallintojohtaja Tuomas Hatanpää korosti epävarmuutta ja totesi, että raportteja on ylipäänsä hankala tehdä, koska Sarastian järjestelmät eivät toimi kunnolla.

Menopuolella talousarvioylityksiä on yhteensä 10,7 miljoonaa euroa. Suurimmat ovat erikoissairaanhoidon 5 miljoonaa euroa, sivistystoimialan 2,6 miljoonaa ja työmarkkinatuen kuntaosuudet 1,5 miljoonaa.

Koronan laskennallinen osuus on viisi miljoonaa euroa.

”Tämä on tietysti ikävä lista”, Hatanpää sanoi valtuustolle.

Hatanpää kuitenkin uskoi, että tilanne parantuu vielä. Hyvää on se, että tulopuolella on myös kasvua. Verotuloennuste on 6,5 miljoonaa euroa parempi kuin talousarviossa.

Valtionosuudet ovat kasvaneet 1,4 miljoonaa euroa. Koronan perusteella jaettaviin ylimääräisiin valtionosuuksiin Hatanpää ei enää usko.

”Kaksi edellistä vuotta on jaettu kunnille aika avokätisesti.”

Kristillisten Simo Korpela (kd.) kertoi uskovansa, että yhteisöveroista tulee vielä lisää rahaa kassaan.

Korpela myös muisteli, että kaupunki sijoitti kymmenen vuotta sitten vesivoimaan, ja tällä perusteella hän odottaa Pori Energialta huomattavia tuloutuksia.

”Ja onhan meillä ylijäämää puskurissa, että ei me konkurssissa olla”, Korpela sanoi.

Pori Energian Hallituksen puheenjohtaja Petri Lahtinen (kok.) kertoi, että lisää tuloutuksia on turha odottaa.

”Kun me tehdään ylimitoitettuja palloiluhalleja, niin ymmärrän, että rahaa tarvitaan”, Lahtinen totesi.

Vasemmistoliiton sitoutumaton valtuutettu Markku Tanttinen vaati pistämään tilit tasan ja lopettamaan rahojen haaskauksen. Hän laski, että investointeihin tarvitaan tulevina vuosina pitkälti yli 50 miljoonaa euroa.

”Nyt on pistettävä suu säkkiä myöten ja lopettava rahoilla leventely. Vetoan koko valtuustoon, että ensi vuoden budjetti tehdään tasapainoon.”

Mika Aho (vas.) vaati panostuksia ennaltaehkäisevään työhön. Hän kertoi, että huostaanottojen määrä oli tammi-kesäkuussa sama kuin koko viime vuonna.

””Vaikka ollaan tehty ennaltaehkäisevää työtä, niin tilastot ovat karut. Tarvitaan lisää ja äkkiä”, Aho sanoi.

Valtuutettu Timo Aro (sit. /vihr.) viittasi Kevan raporttiin, jonka mukaan Porin henkilöstöstä noin kolmannes jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana.

”Ollaan vuosikausia kiistelty siitä, onko henkilöstöä liikaa vai liian vähän. Ydinkysymys on tulevaisuudessa se, mistä me ylipäänsä saamme henkilöstöä.”

Petri Huru (ps.) vaati pyytämään valtiolta lisää rahaa, jotta pelastustoimeen voidaan palkata lisää väkeä Aluehallintoviraston vaatimusten täyttämiseksi.

Vs. kaupunginjohtaja Lauri Kilkku (kok.) vastasi Hurulle, että edunvalvonnan panostuksia ei kannata käyttää pelastustoimeen, joka siirtyy vuodenvaihteessa hyvinvointialueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut