Satakunnassa on jo sattunut vakavia skuuttionnettomuuksia

Satakunnassa ensiapua vaativat sähköpotkulautaonnettomuudet sattuvat enimmäkseen iltaisin ja öisin. Usein ajaja on tuolloin myös päihtynyt.

Helsingissä sähköpotkulaudat vievät sairaalakuntoon myös jalankulkijoita, hölkkääjiä ja pyöräilijöitä.

25.8. 14:16

Sähköpotkulaudoista eli skuuteista aiheutuu yhä enemmän vakavia vammoja sivullisille, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) ensiapuun on tullut henkilöitä, jotka ovat joutuneet törmäykseen lautojen kanssa pyöräillessään, kävellessään tai hölkätessään.

”Aluksi vammat olivat pelkästään sellaisia, että ihmiset kaatuivat laudoilla jalkakäytävän reunaan törmätessä, mutta nyt on tullut muita lautoihin yhteydessä olevia vammoja”, sanoo Husin linjajohtaja, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mika Paavola Helsingin Sanomissa.

Tilanteet ovat olleet esimerkiksi sellaisia, joissa lautailija ja pyöräilijä ovat törmänneet, ja vakavasti loukkaantunut osapuoli on ollut pyöräilijä.

Osassa turmista hölkkääjä tai kävelijä ovat kompastuneet maassa lojuviin lautoihin.

Myös Satakunnassa skuuttionnettomuuksissa on sattunut vakavia vammoja, kertoo ylilääkäri Vesa Lund Satasairaalan ensihoitokeskuksesta.

Hän on kuitenkin varovainen arvioidessaan, onko juuri sivullisten määrä nousussa onnettomuuksissa. Ilmiö on Satakunnassa sen verran nuori, ettei ensihoito ole vielä kerännyt tilastoja sähkölautailuonnettomuuksista.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat Helsingin katukuvaan keväällä 2019, Poriin pari vuotta myöhemmin, Raumalle viime kesänä.

Sinänsä Lund ei ihmettele, että myös pyöräilijät, jalankulkijat ja hölkkääjät voivat olla onnettomuuksien osapuolia.

”Meinasin juuri jäädä Helsingissä skuutin alle. Kun niitä ei kuule, enkä ole paikallinen, en osannut edes varoa.”

Ylilääkäri Lundin näkemys on, että eniten skuuttionnettomuudet työllistävät Satasairaalan ensiapua iltaisin ja öisin. Usein ajaja on tuolloin myös päihtynyt.

”Kaatuessa henkilö on voinut murtaa ranteensa tai lyödä maahan kasvonsa tai päänsä. Sillä voi olla vakavat seuraukset. Valitettavasti skuutilla ajavista ei taida juuri kukaan käyttää kypärää.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ilmoitti keskiviikkona käynnistävänsä selvityksen sähköpotkulautaonnettomuuksien kustannuksista.

Lindén kertoi STT:lle haluavansa tietää, paljonko onnettomuuksista koituu Suomessa kustannuksia ja kuka kuluista on vastuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut