Säkylän nuorisovaltuuston aloitetta pyöriteltiin liki kaksi vuotta, ja lopputulos oli pettymys – Nyt koko nuorisovaltuusto on ilmoittanut eroavansa

Nuorisovaltuusto perusteli eropäätöstään sekä jäsenpulalla että tyytymättömyydellä kunnanhallituksen päätökseen, joka koski nuorisovaltuuston aloitetta nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi.

”Kyllä siitä jäi tosi huono maku suuhun”, sanoo Säkylän eronneen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Annina Lindh kunnan päätösprosessista, joka koski nuorisovaltuuston aloitetta nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamisesta. Arkistokuva viime kesältä.

22.8. 17:40

Säkylä

Koko Säkylän nuorisovaltuusto on eronnut tehtävästään. Nuorisovaltuusto ilmoitti asiasta kunnalle 16. elokuuta lähettämässään kirjeessä. Kirjeen mukaan ero astui voimaan välittömästi.

Nuorisovaltuusto perusteli eropäätöstään paitsi jäsenpulalla, myös pettymyksellä kunnanhallituksen kesäkuiseen päätökseen, joka koski nuorisovaltuuston aloitetta nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamisesta.

”Nuorisovaltuusto on jo jonkin aikaa toiminut vain neljällä jäsenellä, eikä uusia innokkaita nuoria ole rekrytoinnista huolimatta löytynyt. Nuorisovaltuuston jäsenten elämäntilanteet ovat muuttuneet niin, etteivät he pysty jatkamaan toimintaan. Jäsenet ovat myös tyytymättömiä kunnanhallituksen päätökseen aloitteesta ja kokevat, ettei kuntaa kiinnosta ottaa nuoria mukaan vaikuttamaan, tai antaa nuorille konkreettisia vaikutusmahdollisuuksia”, erokirjeessä lukee.

Nuorisovaltuusto teki syyskuussa 2020 aloitteen nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamisesta. Aloitteessa ehdotettiin, että nuorisovaltuuston edustajalle myönnettäisiin puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanvaltuuston ja sivistyslautakunnan kokouksissa.

Aloitetta käsiteltiin kunnanhallituksessa jo joulukuussa 2020, mutta se päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltaviksi. Uudelleen kunnanhallituksen pöydälle asia tuli vasta kuluvan vuoden kesäkuussa.

Nuorisovaltuuston edustajalle ei myönnetty läsnäolo- ja puheoikeutta kunnanvaltuustoon, eikä suoranaisesti mihinkään lautakuntaankaan.

Kunnanhallitus päätti, että jos nuorisovaltuusto haluaa tulla kuulluksi kunnanhallituksen kokouksessa, nuorisovaltuuston puheenjohtaja voi ottaa yhteyttä kunnanjohtajaan tai sivistysjohtajaan, joka sopii kuulemisen käytännön toteutuksesta puheenjohtajan kanssa. Myös sivistyslautakunnan tulee mahdollistaa nuorisovaltuuston edustajan tuleminen kuulluksi.

Muutokset ovat voimassa nykyisen kunnanhallituksen toimikauden ajan.

Lue lisää: Nuorisovaltuusto halusi edustajan lautakuntaan ja valtuustoon – Tällaisen päätöksen kunnanhallitus nuiji liki kaksi vuotta myöhemmin

Tehtävänsä jättäneen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Annina Lindh kertoo Satakunnan Kansalle, että pettymys liki kaksi vuotta kestäneeseen päätösprosessiin ja kunnanhallituksen ratkaisuun vaikutti omalta osaltaan nuorivaltuuston eropäätökseen.

”Kyllä siitä jäi tosi huono maku suuhun. Se oli meidän mielestämme jopa vähän halveksuva päätös”, Lindh sanoo.

Hän uskoo, että aloitteessa ehdotetut muutokset olisivat voineet tuoda ratkaisun myös nuorisovaltuuston jäsenpulaan.

”Uskon, että kiinnostus olisi lisääntynyt, kun nuoret olisivat nähneet, että meillä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa asioihin, ja meitä on oikeasti pakko kuunnella.”

Kunnanjohtaja Teijo Mäenpään mukaan demokratia toimi kunnanhallituksen kesäkuisessa päätöksessä, joka syntyi vieläpä yksimielisesti.

”Kyllähän kunnanhallituksen ratkaisu selvästi lisäsi nuorison vaikutusmahdollisuuksia.”

Nuorisovaltuusto tai sitä vastaava nuorten vaikuttajaryhmä on nykyisen kuntalain mukaan lakisääteinen toimielin. Mäenpään mukaan uusi nuorisovaltuusto on tarkoitus koota uusissa vaaleissa, jotka järjestetään mahdollisimman nopeasti.

”Viimeksi vaalit olivat ikään kuin sopuvaalit, kun ehdokkaita oli vähemmän kuin paikkoja. Nyt laitetaan pystyyn uudet vaalit. Uskon, että niissä löytyy uusia aktiiveja”, Mäenpää sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut