Linja-autoaseman paluu Raumalle täysin avoinna – lipunmyynti ja pakettipalvelut hajautettiin kesän aikana

Matkahuolto on siirtänyt lipunmyynnin Prismaan ja pakettipalvelut 15 palvelupisteeseen. Väliaikainen linja-autoasema suljettiin kesäkuussa. Korvaajaa ei ole näkyvissä.

Anja Varimaa kävi sauvakävelylenkillään tutustumassa suljettuun Rauman väliaikaiseen linja-autoasemaan, jonka Rauman kaupunki ostaa omistukseensa tulevia väistötilatarpeita varten. Hänen mielestään on vahinko, että palvelut ovat hajaantuneet. ”Kyllä Raumalla pitää olla tulevaisuudessakin linja-autoasema”, Varimaa sanoo.

22.8. 19:43

Rauma

Kanalinrannan kauppakeskuksen lykkääntyminen on tuonut epävarmuutta kaukobussiliikenteen asemapalveluihin Raumalla.

Väliaikainen asema Pyhän Ristin kirkon ja Vanhan Rauman parkkialueella on suljettu, eikä uudesta ole tietoa. Asema on nyt vain kaukoliikenteen bussien pääte- ja lähtöpysäkkialue.

Matkahuolto on puolestaan siirtänyt lippu- ja pakettirahtipalvelunsa kesän aikana uusiin palvelupisteisiin. Matkalippupiste on Osuuskauppa Keulan Prismassa ja pakettipalvelupisteitä on 15 eri toimipaikassa Rauman kaupunkialueella.

Matkahuolto Oy:n toimitiloista vastaava johtaja Matti Kohonen, eikö Raumalle enää tule uutta linja-autoasemaa palveluineen?

”Tilanne on avoin ja on ennenaikaista spekuloida, tuleeko kauppakeskuksen yhteyteen asema sekä linja-autokentät ja millä laajuudella”.

Rauman entinen linja-autoasema purettiin uuden kauppakeskuksen ja entisen asematontin alueelle kaavoitettujen asuinkerrostalojen tieltä noin kaksi vuotta sitten.

Väliaikaiselle asemalle oli osoitettuna tilat kahden vuoden määräaikaisella rakennusluvalla. Pysäkkialueen lupaa on jatkettu uudella kaksivuotiskaudella.

Kohonen toteaa, että Matkahuollon oli tehtävä ratkaisunsa, koska väliaikainen asematila ei ollut enää käytettävissä. Hän lisää, että palvelujen tulee olla kestävällä perustalla.

”Kanalinrannan kauppakeskukseen oli laadittu alustava suunnitelma asematiloista ja linja-autojen tarvitsemista tiloista”.

Koronaepidemian seurauksena jäätyneen kauppakeskushankkeen mukana lykkäytyi myös linja-autoaseman jälleenrakennus Raumalle.

”Aika näyttää, mitä tehdään. Tilannetta tarkastellaan. Asia ei ole yksin Matkahuollon käsissä”, Matti Kohonen pohdiskelee.

Parissa vuodessa maailma on muuttunut ja matkalippuvälitys on edelleen tuntuvasti digitalisoitunut. Verkkopalvelut ovat vähentäneet tarvetta kiinteisiin palvelupisteisiin. Pakettirahdissa on siirrytty kohti palveluautomaatteja.

Kohonen toteaa, että Matkahuollon lipunmyyntipiste on Prismassa varsin keskeisellä paikalla ja lyhyellä etäisyydellä lähtöpysäkeiltä. Pakettirahdin jättämistä ja noutamista varten on 15. elokuuta alkaen ollut käytettävissä Raumalla yhteensä 15 automaatti- tai palvelupistettä.

Laajan palvelupistevalikoiman lisäksi Matti Kohonen huomauttaa useiden pakettipisteiden ja automaattien olevan käytössä laajoilla aukioloajoilla.

”Vastaavia muutoksia palveluissamme on tehty muillakin paikkakunnilla. Toimintaympäristössä ja palveluverkostoissa tapahtuu muutoksia.”

”Tutkailemme nyt tilannetta Raumalla ja katsotaan mitä tehdään”, Kohonen korostaa uudelleen.

Matkahuollon lipunmyyntipiste on nyt linja-autoaseman sijasta Osuuskauppa Keulan Prismassa. Pakettipalveluja ei toimipisteessä ole saatavissa.

Lipunmyynnin ohella iso muutos Raumalla on ollut Matkahuollon pakettipalvelujen siirtyminen alihankkijoiden hoitoon ja pakettiautomaatteihin.

Yksi lisätöitä saaneista on Karjalankadun Neste-huoltamo. Kauppias-yrittäjä Marko Koistinen sanoo pakettivälityksen siirron tulleen hyvin nopealla aikataululla ja hieman yllättäenkin. Ajoittain pakettilähetyksiä on tullut reippaasti hoidettavaksi.

”Lisätyö on tietysti myönteistä. Pakettiliikenne on runsasta ja näyttää vain kasvavan nettikaupan seurauksena. Meillä on tilakapasiteetti ollut vähän koetuksella, mutta olemme selviytyneet”, Koistinen toteaa.

Hän kertoo raumalaisasiakkailta tulleen jonkin verran hämmentynyttä palautetta Matkahuollon palvelumuutoksista, kun perinteisen keskitetyn linja-autoaseman palvelujen sijasta toimipisteitä onkin useita.

Yksi kritiikin kohteena oleva muutos on pikapakettipalvelujen rajoittuminen Raumalla. Lähin pikalähetyspiste on Eurajoella.

Matkahuollon pakettipalvelujen johtaja Kati Nevalainen huomauttaa, että pikalähetyksille on Raumalla edelleen erikseen tilattavan nouto- ja jakelupalvelun käyttömahdollisuus. Myös Nevalainen korostaa, että pakettipalveluihin on käytettävissä aiempaa laajempi toimipisteverkosto ja laajemmat aukioloajat.

Rauman Karjalankadun Neste-huoltoasemalla on pakettiliikenne kasvanut voimakkaasti. Myyjä Kaisa Ruusuranta kertoo tilojen käyneen ajoittain ahtaiksi.

Fakta

Rauman linja-autoasema

  • Vuonna 1963 rakennettu linja-autoasema poistui käytöstä ja purettiin 2019.

  • Rauman kaupunki ja Kiinteistö Oy Tarvontori sopivat väliaikaisen linja-autoaseman sijoittamisesta Harmaiden veljesten aukion pysäköintipaikalle.

  • Asematoiminnat ja Matkahuollon palvelut saivat kahdeksi vuodeksi tilapäiset toimitilat.

  • Rauman kaupunki ostaa kaupunginhallituksen päätöksellä Intlog Oy:ltä tilapäiseksi suunnitellun asemarakennuksen 55 000 eurolla.

  • Tilaelementeistä kootun rakennuksen kaupunki hankkii mahdollisia tulevia väistötilatarpeitaan varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut