Metsätalousinsinööri Jorma Juhani Nummela

14.8. 18:26

Metsätalousinsinööri Jorma Juhani Nummela kuoli 79-vuotiaana, 21. heinäkuuta 2022 Eurassa, vakavan sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt 3.6.1943 Haverin kylässä, Honkilahdella.

Jorma syntyi sodan keskellä. Hän oli perheen kahdeksasta lapsesta toiseksi vanhin. Isä oli hänen varhaislapsuutensa ajan sodassa ja pieni poika näki isänsä vasta puolitoistavuotiaana, kun hän haavoittuneena palasi kotiin sodan loppuvaiheessa.

Kansakoulu alkoi 1950-luvun alussa. Kouluun oli matkaa kahdeksan kilometriä ja tuolloin ei koulukuljetuksia ollut. Jorma tottuikin tuolloin jo liikkumaan kävellen, hiihtäen ja pyörällä matkansa.

Kansakoulun päätyttyä, vuonna 1957, hän aloitti työt. Jorman isä otti hakkuupalstan A. Ahlströmin metsästä, ja Jorman tehtävänä oli aloittaa siellä halon ja muun puutavaran hakkuutyöt.

Nuorimies oli tarkka ansaitsemistaan rahoista ja jo kahdessa vuodessa hän oli ansainnut moottoripyörän hinnan verran palkkaa. Työ oli kovin erilaista kuin nykyään, sillä esimerkiksi moottorisahoja ei savotalla ollut.

Kiinnostus metsään oli herännyt ja hän pääsi harjoittelijaksi muun muassa Metsänhoitoyhdistykseen vuosina 1959–1964. Metsäalasta Jorma halusi ammatin ja hän pääsikin opiskelemaan Metsäopistoon Tammelaan, josta hän valmistui metsäteknikoksi vuonna 1966 ja myöhemmin hän valmistui insinööriksi.

Jorma palveli aluksi Honkilahden ja myöhemmin alueelle laajentuneessa metsänhoitoyhdistyksessä melkein 40 vuotta.

Jorma toimi vapaa-ajallaan Euran kunnanvaltuustossa yli 20 vuotta ja ajoi muun muassa Honkilahden koulun perustamista. Hän oli visionääri, joka osasi katsoa kauemmas tulevaisuuteen.

Hän perusti Euran Energia Oy:n, joka on laajentunut tuottamaan lämpöä kotimaisella polttoaineella kuudella lämpölaitoksella ja näin ei ole tarvittu tuontiöljyä lämmitykseen. Lisäksi hän perusti Vantaron Puu Oy:n, joka puolestaan hankki energiapuuta lämpölaitoksille.

Jorma muistetaan erinomaisista neuvottelu- ja sovittelutaidoistaan. Hän koki, ettei tarvinnut kunniaa ajamistaan asioista, vaan lopputulos oli tärkeämpi.

Jorma oli myös vapaa-ajallaan aktiivinen. Harrastuksia oli monia. Lions Club -toiminnassa hän oli mukana 55 vuotta, maa- ja metsätalous kuuluivat hänen tärkeisiin harrastuksiinsa ja välillä kajahti laulu eri kuoroissa.

Rakkaus luontoon yhdisti Jormaa ja hänen Eeva-puolisoaan. Hän avioitui Eeva Vahalan kanssa vuonna 1966. He saivat kaksi poikaa ja perhe asui vuodesta 1973 lähtien Jorman ostamalla sukutilalla, jota viljeltiin vuoteen 2021 asti. Eeva menehtyi vakavaan sairauteen vuonna 2006.

Jorma oli isänä ja pappana kiltti. Me muistamme hänet rauhallisena, huumorintajuisena ja monta asiaa osaavana. Pieni pilke oli aina ruskeissa silmissä.

Jorma Nummelan menehtymisen jälkeen tuulen huminaa puiden oksistoissa jäivät kuuntelemaan molemmat pojat puolisoineen, lapsineen ja lapsenlapsenlapsineen. Isä ja pappa on nyt poissa. Pienet puuntaimet jatkavat metsässä kasvuaan.

Mika Nummela ja Timo Nummela, Jorman pojat

tekstin laati Jaana Huovinen-Nummela, miniä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut