Iltalehti: Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Pasi Kuokkasen mukaan Fortum seisottaa Meri-Porin voimalaitosta pitääkseen Suomen sähkön hintaa korkealla

Kuokkasen mukaan Meri-Porin voimalaitoksen tulo markkinoille alentaisi merkittävästi sähkön hintaa Suomessa. Fortum ei ota suoraan kantaa väitteeseen.

Meri-Porin lauhdevoimalaitos on tällä hetkellä seisokkitilassa.

11.8. 9:26

Meri-Pori

Iltalehti uutisoi torstaina Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkasen väitteestä, että valtion enemmistöomistuksessa oleva pörssiyhtiö Fortum seisottaa Meri-Porin 565 megawatin lauhdevoimalaitosta tietoisesti.

Kuokkasen mukaan voimalaitoksen seisottaminen nostaa sähkön hintaa Suomessa.

”Jos Meri-Porin voimalaitos tulisi markkinoille, ja sen muuttuvat kustannukset ovat merkittävästi alle sähkön markkinahinnan, niin se alentaisi kyllä merkittävästi sähkön hintaa Suomessa. Toki osa hyödystä voisi valua Baltian suuntaan”, Kuokkanen kommentoi Iltalehdelle keskiviikkona.

Hänen mukaansa Fortum seisottaa Meri-Porin laitosta tietoisesti, sillä se on yhtiölle taloudellisesti järkevää.

”Se ratkaisu on Fortumille taloudellisesti todennäköisesti erittäin kannattava. Ja se on sitten meiltä kaikilta sähkönkäyttäjiltä pois.”

Sähkön hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuokkasen mukaan Fortumin ei kannata lisätä sähkön tuotantoa nyt, koska se laskisi sähkön hintaa ja olisi näin pois yhtiön kaiken muun suomalaisen sähkön tuotannon arvosta.

Meri-Porin lauhdevoimalaitos on Suomen suurin ja modernein kivihiilivoimalaitos.

Kuokkasen edustaman Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n tavoitteena on edistää sähköä ostavan teollisuuden, kaupan ja yritysten asemaa energiamarkkinoilla sekä edistää kilpailua ja tarjontaa energian tuotannossa.

EU:n energiamarkkinoiden toimintaa koskeva Remit-asetus kieltää markkinamanipulaation maakaasun ja sähkön tukkumarkkinoilla. Suomessa markkinavalvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriön alainen Energiavirasto.

Iltalehti kysyi Energiaviraston johtavalta asiantuntijalta Lasse Pollarilta, manipuloiko Fortum sähkömarkkinoita.

Hän ei halunnut ottaa väitteeseen kantaa, sillä markkinavalvonnassa ei saada kertoa keskeneräisistä tutkinnoista. Hän ei myöskään kertonut, onko Energiavirastolla käynnissä tutkintaa Fortumin ja Meri-Porin voimalaitoksen tiimoilta.

Fortum ei myöskään kommentoinut markkinoiden manipulaatioväitettä. Iltalehti kysyi Fortumilta, miksi yhtiö seisottaa Meri-Porin voimalaa, ja milloin Fortum teki päätöksen siitä, ettei voimalaitosta ajeta kesällä.

Yhtiö vastasi seuraavasti:

”Meri-Porin toiminta on mitoitettu osaksi Suomen tehoreservikapasiteettia, ja laitos on ollut tehoreservissä kesäkuun loppuun asti 2022. Päätöstä ei ole vielä tehty Meri-Porin ottamisesta kaupalliseen käyttöön. Tällaisen mahdollisen päätöksen jälkeen käyttöönotto vie useita viikkoja, eikä laitoksella tällä hetkellä ole riittävästi henkilöstöä eikä hiiltä pitkäaikaiseen kaupalliseen käyttöön.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut