”Mielessä kävivät kaikki kauhuskenaariot junan alle joutumisesta alkaen” – Kokemäellä sunnuntaina asemalaiturille yksin jääneen 5-vuotiaan äiti etsii auttajiaan

Satakunnan Kansa tavoitti äidin euralaisperheestä, jonka Tampereen-reissu päättyi paniikkiin juna-asemalla. Äiti toivoo, että tämä juttu tavoittaa perhettä auttaneet henkilöt.

Viisivuotias Pendolinolla matkustanut lapsi joutui eroon perheestään Kokemäen rautatieasemalla sunnuntaina. Arkistokuva vuodelta 2020 ei liity artikkeliin.

4.8. 19:52

Kokemäki

Tampereella vietetty kesäreissu ei saanut heinäkuun viimeisenä sunnuntaina seesteisintä lopetusta, kun euralainen Kirsi Kudjoi palasi junalla kahden lapsensa kanssa kotiinpäin.

Kudjoilla oli auto parkissa Kokemäen rautatieasemalla, josta perhe oli edellisenä aamuna lähtenyt Tampereelle junalla. Sunnuntaina iltapäivällä äiti lapsineen oli palaamassa Pendolinolla Kokemäelle.

”Ajattelin, että olen fiksu ja menen ajoissa ovelle.”

Junan lähestyessä asemaa Kudjoi kertoo asettuneensa 2- ja 5-vuotiaiden tyttäriensä kanssa junan ovelle valmiina poistumaan.

”Ajattelin, että olen fiksu ja menen ajoissa ovelle. Meillä oli mukana myös rattaat, joihin olin nostanut matkatavarat”, hän kertoo.

Rattaat Kudjoi olisi nostanut junasta viimeisenä. Kaikkea ei voi työntää yhtä aikaa ulos junan ovesta, varsinkin jos poistutaan portaita pitkin, hän toteaa.

Kuitenkin ensimmäinen ovi, jonka luo perhe asettui, oli Kudjoin mukaan epäkunnossa. Kolmikko lähti etenemään seuraavalle ovelle.

”Juna ei ollut tuolloin vielä pysähtynyt. Jouduin sanomaan nuoremmalle tyttärelle, että pidä jostain kiinni, koska juna pysähtyy vähän töksähtäen.”

”Ei ollut kyse siitä, ettenkö olisi saanut ovea auki paniikilta.”

Seuraava ovi oli kunnossa. Kudjoi kertoo pitäneensä kaksivuotiastaan kädestä. Viisivuotias piti itse kiinni, kun juna pysähtyi.

Oven avauduttua Kudjoi auttoi ensin viisivuotiaan Pendolinon astinportaita alas. Kun äiti oli aikeissa auttaa kaksivuotiasta alas portaita, junan ovet alkoivatkin sulkeutua.

Äiti kertoo nykäisseensä kaksivuotiaan oviaukosta, jottei hän jäisi oven väliin. Hän joutui kauhukseen toteamaan, että juna oli jatkamassa matkaa.

”VR:n kanssa käydyissä tähänastisissa keskusteluissa on käynyt ilmi, että junankuljettaja lukitsi ovet. Ei ollut kyse siitä, ettenkö olisi saanut ovea auki paniikilta”, Kudjoi sanoo.

Hän kertoi menneensä täyteen paniikkiin, kun juna lähti liikkeelle ja lapsi jäi yksin asemalle.

”Näin ikkunasta, miten lapseni yritti ensin tavoittaa junaa juoksemalla. Mielessä kävivät kaikki kauhuskenaariot junan alle joutumisesta alkaen”, Kudjoi kertoo ääni väristen.

Kudjoin ensireaktio oli huutaa apua junan käytävälle ja yrittää saada lukittua ovea auki.

”Huusin juna seis, lapseni jäi asemalle!

Hyvin nopeasti konduktööri saapui ja alkoi selvittää tilannetta.

VR:n kertoman mukaan (SK 1.8.) parhaaksi ratkaisuksi todettiin soittaa junasta hätäkeskukseen. Hätäkeskus hälytti poliisit Kokemäen asemalle, kunnes Kudjoi saataisiin taksilla seuraavalta asemalta Kokemäelle.

”Konduktööri hoiti kyllä asiaa rauhallisesti ja asianmukaisesti. Itse tietysti panikoin, kun tiesin, että viisivuotias panikoi siellä pihalla myös.”

”Hän sanoi jollekin puhelimessa, että siinä asemalla on noin viisivuotias lapsi, etsi hänet.”

Kudjoin onneksi junasta oli samalla asemalla poistumassa Kudjoin ”kenties isovanhemmaksi” kuvailema nainen, jolla oli myös lapsi mukanaan. Nainen oli ovella jonossa heti Kudjoin takana. Kudjoi kertoo kuulleensa paniikkinsa läpi naisen ottaneen puhelun heti ovien sulkeuduttua.

”Hän sanoi jollekin puhelimessa, että siinä asemalla on noin viisivuotias lapsi, etsi hänet.”

Nainen tuli junalla Kudjoin kanssa Harjavaltaan ja samalla taksilla Kokemäelle. Minuutit olivat pitkiä.

”Ehkä tunnin siitä kaikkineen kesti. Noin puoli seitsemältä olimme taas Kokemäellä.”

Kokemäen aseman pihassa odotti itkuinen tytär poliisien huomassa.

”Pitkään halattiin. Autokin piti pysäyttää kotimatkalla halaamista varten.”

Lapsi kertoi, että hänen luokseen oli asemalla tullut kaksi tyttöä ja poika.

”En tiedä, kuinka nopeasti poliisit olivat siellä. Oletan, että asemalla olleet olivat aikuisia kuitenkin, mutta lapsi kuvailee asian tietysti noin.”

”Haluaisin kiittää heitä siitä, että toimivat tilanteessa suureksi avuksemme.”

Kudjoi jäi hetkeksi lasten kanssa rauhoittumaan ja puhumaan poliisien kanssa. Hän oli ollut tilanteessa niin hätääntynyt, että tajusi vasta jälkikäteen, että ei kysynyt auttajiensa nimiä.

”Olen yrittänyt etsiä junassa ollutta naista ja asemalla ollutta kolmikkoa, mutta se on vaikeaa. He voivat olla mistä päin hyvänsä.”

Kudjoi toivoo, että tämä juttu tavoittaa heidät.

”Haluaisin kiittää heitä siitä, että toimivat tilanteessa suureksi avuksemme.”

Kudjoi kertoo puineensa tilannetta jälkikäteen VR:n kanssa.

”Konduktöörin mukaan he eivät nähneet lasta tai ketään siinä asemalaiturilla, kun juna lähti. Asiasta on tehty selvityspyyntö, ja VR on sen luvannut toteuttaa.”

Kudjoin mukaan pysähdysaika Kokemäen asemalla tuntui ”aivan liian nopealta”.

”Olen kuullut tätä muualtakin. Että Kokemäellä junan pysähdys olisi todella lyhyt.”

Lue lisää: Äidin ja pienten lasten junamatka sai pelottavan käänteen, kun toinen lapsista jäi yksin asemalaiturille Kokemäellä

Päivitetty 4.8.2022 kello 20.13. Täsmennetty aika heinäkuun viimeiseen sunnuntaihin.

Päivitetty 5.8.2022 kello 10.32. Päivitetty ingressiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut