Avoimet Puutarhat avaavat ovensa sunnuntaina – Satakunnasta mukana 18 kohdetta

Avoimet Puutarhat -teemapäivänä 800 puutarhaa odottaa vierailijoita ympäri Suomen.

Luodon siirtolapuutarha on mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa toista kertaa. Tapahtumassa kuka tahansa voi tehdä kävelyretkiä puutarha-alueille ja vaikkapa hakea vinkkejä omaan puutarhaan.

3.8. 18:55

Elokuiseen kukkaloistoon voi tutustua Avoimet Puutarhat -tapahtumassa sunnuntaina 7. elokuuta ympäri Satakuntaa.

Puutarhaliiton järjestämään tapahtumaan osallistuu 800 puutarhanomistajaa, jotka avaavat puutarhansa uteliaille kävijöille maksuttomassa tapahtumassa eri puolilla Suomea.

Valtaosa puutarhoista on yksityisiä pihoja ja vapaa-ajan kohteita, mutta joukossa on myös monia siirtolapuutarhoja sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Satakunnasta tapahtumaan on ilmoitettu mukaan 18 puutarhakohdetta. Raumalla tapahtumassa on kuusi kohdetta, Porissa kolme, Kiukaisissa kaksi sekä Eurajoella, Hormistossa, Kankaanpäässä, Kokemäellä, Mannilassa, Pomarkussa ja Ulvilassa yksi.

Yksi Porin kohteista on Luodon siirtolapuutarha Hevosluodossa.

Luodon siirtolapuutarhayhdistyksen tiedottaja ja taloudenhoitaja Jaana Sävel kertoo siirtolapuutarhan olevan nyt toista kertaa mukana valtakunnallisessa tapahtumassa. Luodon siirtolapuutarhassa on yhteensä 95 palstaa, joista reilut kymmenen pihaa avaavat porttinsa kävijöille sunnuntaina.

”Olemme saaneet organisaatiolta keltaisia viirejä, joita voi laittaa oman pihansa portille tai mökin seinään. Viiri on merkki siitä, että pihaan saa tulla peremmälle katselemaan.”

Sävel valmistautuu tapahtumaan leikkaamalla ainakin pihansa nurmikon.

”Pientä siistimistä tehdään. Pienien rikkaruohojen hillitön nyppiminen on aivan turhaa. Pihat ovat viehättäviä ja itselle rakkaita, vaikka olisikin rikkaruohoja ja puskat kasvanut yli äyräitten.”

Tänä vuonna tapahtuman yhteinen eurooppalainen teema on Puutarhat ilmastonmuutoksessa. Teema kannustaa kävijöitä vaihtamaan ajatuksia puutarhojen vaikutuksista ilmastonmuutokseen.

”Pyrimme luonnonmukaiseen viljelyyn, mutta toki se on jäsenien oma asia. Aika moni on omaksunut luomulannoitteiden ja luomutaimien käytön. Siirtolapuutarhatoiminta on todella ekologista ja meille tämän vuoden teeman huomioiminen on vakiojuttu.”

Sävel kuvailee Luodon siirtolapuutarhan olevan poikkeuksellinen, sillä suuri osa siirtolapuutarhoista sijaitsee usein lähellä kaupunkia. Vehmaan jokisuiston luonnon ja vehreyden ympäröimä Luodon siirtolapuutarha houkuttelee ihmisiä ihastelemaan aluetta kukkateitä pitkin. Jokaista palstaa ympäröivät aidat, jotka hehkuvat täynnä vaaleanpunaista vadelmaa.

”Tänä vuonna on avoinna myös uusia pihoja, jotka eivät ole olleet aikaisemmin mukana tapahtumassa. Joka pihasta voi saada pienen idean tai sitten ymmärryksen, että tuollaista en ainakaan halua.”

Ensimmäisenä vuonna tapahtumassa koitui myös yksi mökkikauppa Hevosluodossa.

”Myynnissä ollut siirtolapuutarhan mökki laittoi keltaisen viirin oveensa. Me vielä tuunasimme viiriä siten, että siinä oli myynnissä-kyltti. Viiri herätti erilaisen kiinnostuksen ja niin siinä sitten kävi, että mökki löysi uuden omistajan”, Sävel kertoo.

Teemapäivänä puutarhat ovat auki kello 12–17. Alueelta löytyy tapahtuman aikaan myös herttainen kesäkahvila, muutama kirpputorin pitäjä ja torvisoittoa.

Suomessa Avoimet Puutarhat -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2012 alkaen. Tapahtuman järjestävät 11. kerran Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf.

Satakunta

Avoimet Puutarhat

Eurajoki

Vuojoen Kartanon puutarha

Kartanontie 28, 27100 Eurajoki

Hormisto

Hongistonlehto

Pyssykankaantie 205, 29270 Hormisto

Kankaanpää

Pösön piha

Rauhankatu 22, 38700 Kankaanpää

Kiukainen

Kukkamummin piha

Ilvesmäentie 2, 27400 Kiukainen

Sarin ja Markun puutarha

Köylypolventie 149, 27400 Kiukainen

Kokemäki

Perennapiha

Triponkuja 15, 32800 Kokemäki

Mannila

Anittan ja Esan piha

Luolamäentie 3, 27670 Mannila

Pomarkku

Riuttantila

Erolantie 37, 29630 Pomarkku

Pori

Kimara

Peltopyyntie 17, 28200 Pori

Luodon siirtolapuutarha

Hevosluodontie, 28100 Pori

Sainion puutarha

Viasvedentie 4, 28660 Pori

Rauma

Keskustelupuisto

Kalliokatu 28-30, 26100 Rauma

Maijan puutarha

Pallotie 6, 26510 Rauma

Noniin Niina Koivula

Manolaistentie 66, 26560 Rauma

Rauman Seminaarin puutarha

Satamakatu 5, 26100 Rauma

Taka-alhon puutarha/Talvimo

Taka-alhontie 88, 26510 Rauma

Villa Vaahtokarkki

Santtahkontie 1, 26510 Rauma

Ulvila

Tarjan ja Kimmon puutarha

Valtakuja 2, 28400 Ulvila

Uutista päivitetty 4.8. kello 12.31: lisätty faktalaatikko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut