Tätä mieltä SK:n lukijat ovat tippaamisesta

Kuvituskuva.

27.7. 21:00

Satakunnan Kansan uutisointi (27.7.) tipin antamisesta ravintoloissa ja varsinkin sen automaattisesta pyytämisestä maksupäätteellä herätti runsasta keskustelua lukijoissa.

Enemmistö kommentoijista näyttää olevan sitä mieltä, että tippaamisen ei pitäisi Suomessa olla automaattinen oletus.

”Kyllä se on ravintolan tehtävä maksaa työntekijöilleen sellaista palkkaa, että sillä tulee toimeen. Tämän kuuluu sisältyä asiakkaan palvelusta/tuotteesta maksamaan hintaan. Tippikulttuuria ja palkkojen polkemista ei Suomeen kaivata”, kirjoittaa nimimerkki Siili.

Jepjep on samoilla linjoilla:

”Lähtökohtaisesti hyvä palvelu on perusedellytys asiakaspalvelutyössä ja kun työntekijä (toivon mukaan) saa työstään sopimukseen perustuvan palkan (lisineen), en ala tippaamaan. Toki ravintolassa käynnistä tulee astetta epämukavampaa, jos kokee olevansa jollain tavalla huonompi asiakas, kun ei anna tippiä. Olen aina saanut hyvää palvelua ravintoloissa, kiitos siitä!”

Jiijii on edellistäkin tiukempi:

”Käyn päivittäin ruokailemassa porilaisissa ruokapaikoissa. Mikäli minulta pyydetään tavalla tai toisella tippiä, niin käynnit loppuvat satavarmasti. Annan idean. Ne ravintolat jotka eivät tippihömppää harrasta. Infoa ulko-ovelle. Asiakasvirta lisääntyy.”

Varsinkin tipin kysyminen maksupäätemaksussa harmittaa:

”Koskaan ei ole ennenkään erikseen kysytty haluatko maksaa extraa. Kiitän ja tippaan jos siihen on aihetta ja joskus olen tipannut suoraan kokille koska hän oli sen ansainnut”, kertoo Lehtes.

Toisaalta pohditaan, miksi tippaamisen pitäisi kuulua vain ravintoloihin. Palvelua saa muuallakin.

No huh. Ravintolassa kuuluu saada hyvää palvelua, ilman tippejä. Ei muissakaan ammattiryhmissä tippiä saada, vaikka olisi kuinka hyvä palvelu. Mieti, saako sairaanhoitaja, palomies ym. tippiä, kun tekee asiakaspalvelunsa hyvin? Tai poliisi, sosiaalityöntekijä? Itse antaisin tippiä vain hotellin siistijälle, koska siivoaisi minun jälkeni, vaikka saakin palkkaa siitä”, toteaa nimimerkki Järki.

Voisikohan tuon tippijutun ottaa käyttöön kaikille aloille. Kun lähdet lääkäristä on ns. tippiukko koneen kanssa ovella, kun olet päivystyksessä 6 tuntia voi vahtimestari kiertää odotusaulassa, kauppojen kassalla oma tippipääte kun olet maksanut kalliit ostokset ensin. Kun haet lapsesi tarhasta olisi ovella säästöpossu, jossa lukee että meille käy tällä hetkellä vain käteinen ja unohtamatta bensa-asemia. Bensa-asemien mainoshan voisi olla, että tänään tippialennus ja vain 10 prosenttia maksamasi bensan hinnasta”, pohtii nimimerkki Eläimen omistaja.

Asiaa on katsottu myös henkilökunnan näkökulmasta.

Kun olin viinurina (miestarjoilijoita sanottiin 50 vuotta sitten viinureiksi), palkka oli 13 % myynnistä. Sunnuntaina 15 %. Se innosti hyvään palveluun. Prosentit sitten jaettiin yleensä tasapuolisesti kaikkien vuorossa olleiden tarjoilijoiden kesken. Asiakkaat yleensä tiesivät systeemin ja tippiäkin siksi tuli. Annan yleensä aina tippiä, jos palvelu on hyvää. En anna, jos palvelu ei ole kunnollista. Lounaspaikoissa en tippiä anna”, kirjoittaa Paappa.

Jos on ollut hyvä palvelu, niin siittä pitää kyllä tippiä jättää! Itse olen työskennellyt 90-luvun alussa parissa porilaisessa ravintolassa baarimestarina, niin voin sanoa, että jos hyvin hoidit hommat, niin kyllä sitä tippiä tuli ihan kivasti. Toki tuli lama ja hinnat nousi ja asiakaskunta muuttui, nekin varmasti muutti ihmisiä. Eniten harmittaa toisten asiakkaiden käytös nykyään ravintoloissa. Ihan sama vaikka miten hyvin palvelee niin valitetaan kaikesta ja vaaditaan ihan mahdottomia hyvityksiä pahasta mielestä! Ravintola-ala jäi taakse vuosituhannen vaihteessa”, toteaa Tonoppa.

Gurtulta tulee aivan uusi avaus porilaiseen tippauskeskusteluun:

Tippi pitäisi antaa asiakkaalle. Voisi ehkä kannustaa niitä harvoja porilaisia, joilla on varaa syödä muuallakin kuin mäkkärissä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut