Pori
Satakunnan Kansassa tiistaina julkaistu uutinen porilaisravintoloiden maksupäätetippauksesta herätti lukijoissa keskustelua. Selvitimme vastauksia lukijoiden esittämiin kysymyksiin.
Kysymyksiimme vastasi ravintola Martinan ravintolatoimen päällikkö Marjo Mäkelä.
Kerätäänkö ravintolassanne tippiä maksupäätteellä?
”Kyllä, mutta maksutapahtuman yhteydessä henkilökuntamme ohittaa tippikyselyn, eikä asiakkaan tarvitse sitä tehdä. Asiakas voi erikseen kertoa, jos haluaa antaa tippiä korttimaksun yhteydessä, ja monesti he ennen maksamista asiasta kertovatkin.”
Kuinka tippi jaetaan työntekijöiden kesken?
”Meillä tipit kerätään päiväkohtaisesti ja jaetaan kyseisessä vuorossa olleiden työntekijöiden kesken. Näin tippi jakautuu reilusti koko henkilökunnalle.”
Kuinka maksupäätteellä annettu tippi jaetaan työntekijöille?
”Kun tippi maksetaan maksupäätteellä, niin tippi näkyy maksupäätteen tulostamassa raportissa erillisenä kohtana. Päivän aikana annetut tipit otetaan sitten pohjakassasta ja siirretään yhteiseen tippikulhoon, joka jaetaan henkilökunnan kesken.”
Kuinka maksupäätteellä annetusta tipistä maksetaan verot?
”Yritykselle tippi ei ole verollista, koska sillä ei osteta mitään tuotetta tai palvelua, vaan se on asiakkaan vapaaehtoinen lisä henkilökunnalle. Kun tipit jaetaan, niin verotus olisi periaatteessa työntekijän lisätuloa ja näin henkilöverotuksessa huomioitavaa.”
Tausta
Tipit kiinnostavat myös verottajaa
Ei ole olemassa sääntelyä siihen, kuinka tipit tulisi jakaa työntekijöiden kesken. Tippien verotus perustuu tuloverolain säännösten laajuuteen.
Tipit ovat työntekijälle veronalaista ansiotuloa. Jos tipit ovat alle 1 000 euroa vuodessa, ei niistä tarvitse maksaa ennakkoveroa, mutta ne pitää silti ilmoittaa veroilmoituksella.
Työntekijät voivat sopia keskenään palvelurahan jakamisesta, useissa tapauksissa tipit jaetaan koko henkilökunnan kesken.
Jotkut työnantajat maksavat kortteihin kirjatut tipit palkanmaksun yhteydessä, jolloin niistä peritään näin automaattisesti verot.