Levätilanne paha Rauman uimarannoilla – 15 uimarannasta vain neljässä ei ole havaittu sinilevää

Sinilevään kannattaa suhtautua vakavasti, sillä osa niistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä.

Sinilevää on löydetty runsaasti muun muassa Otanlahden uimarannalta. Arkistokuva.

25.7. 15:21

Rauma

Rauman terveysvalvonta kertoo havainneensa maanantain tai viime viikon aikana sinilevää kaikkiaan peräti 11 uimarannalla.

Runsaasti sinilevää on havaittu Saharannan, Otanlahden, Mantereenpään, Merikylpylän saunojen ja Tenhonperän uimarannoilla. Pieniä sinilevämääriä on löytynyt Kaaronjärven, Kaljasjärven, Lapin, Narvin kesäkodin ja Poroholman lomakeskuksen uimarannoilla.

Bergströmin lammen, Lillonkarin, Noitajärven ja Pitkäjärven uimarannoilla sinilevää ei ole havaittu.

Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti, jopa saman päivän aikana. Siksi uimarin kannattaa itse arvioida silmämääräisesti uimaveden sinilevätilanne aina ennen uimista.

Sinilevään kannattaa suhtautua vakavasti, sillä osa niistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, pahoinvointia, mahakipua, ripulia, oksentelua, tai flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja kuumetta.

Jos uimavedessä on selvästi havaittavissa sinilevää, vedessä ei pidä uida, eikä lapsia tai lemmikkieläimiä pidä päästää rantaveteen leikkimään tai uimaan. Vettä ei pidä käyttää myöskään juoma-, löyly- tai pesuvetenä, eikä sillä pidä kastella sellaisenaan syötäviä vihanneksia tai marjoja.

”Sinilevämyrkyt ovat aiheuttaneet leväpitoista vettä juoneiden eläinten kuolemia”, Rauman terveysvalvonta muistuttaa tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut