Aikaiset herätykset, maksamaton palkka ja päiväunet pirtissä – Kysyimme kaupungilla, mitä kesätöistä on jäänyt mieleen

Heinäkuu lähenee loppuaan, ja koulun aloitus häämöttää horisontissa. Samalla kesätyöläisten työtunnit vähenevät. Satakunnan Kansan kaupunkigallup sai ihmiset muistelemaan, mitä kaikkea kesätöissä on vuosien varrella tapahtunut.

Kysyimme yhdeltätoista henkilöltä heidän parhaan ja pahimman kesätyömuistonsa. Onnekkaimmilla ei ollut huonoa sanottavaa, toisilla töistä oli jäänyt paha maku suuhun.

25.7. 8:30

Pori

Krista Niskanen, Sotkamo

Krista Niskanen oli nuorena kahdessa eri kesätyössä, lastenhoitopaikassa ja postissa. Postilla työskentelyä hän kuvaili itsenäiseksi ja lastenhoitoa rennoksi. Kesätyö avasi silmät tulevaa työuraa ajatellen. ”Lapsia hoitaessa tajusin, etten halua tehdä sitä oikeaksi työkseni”, Niskanen naurahtaa.

Iikka Leinonen, Pori

Iikka Leinonen kertoo, että hän on tällä hetkellä mukavimmassa kesätyössään. Kiinteistöhuoltofirmassa on mukavan huoletonta. Yksi entinen kesätyöpaikka on jäänyt mieleen huonolla tavalla. ”Pomoni aiheutti paljon päänvaivaa.”

Jaana Wessman, Pori

Jaana Wessman ja lapsenlapsi Aarre Vainio herkuttelivat torilla vadelmilla. Wessman muistelee lämmöllä kesätyötään, jossa hän hoiti serkkuaan. Pahimmat kesätyömuistot liittyvät aamuherätyksiin, sillä kello viisi tuntui liian aikaiselta. Aarre Vainion ei tarvitse vielä murehtia kesätöistä, vaan hän on uiskennellut Reposaaressa ja nauttinut auringosta.

Lauri Turtola ja Julle Kallio, Pori

”Ekassa kesäduunissani puolet palkasta jäi saamatta, kun kyseinen firma meni konkurssiin. Se on kyllä ikävin muistoni”, hymähtää Julle Kallio. Kivoimmaksi kesätyökseen hän kertoo sen, kun työskenteli automaalikauppiaana. Vieressä Lauri Turtola muistelee aikaa, kun hän kuljetti ja asensi Kokemäen kiviveistämön hautakiviä. ”Vanhempi työkaverini antoi minun viikon verran ähertää kivien kanssa, kunnes hän antoi pari niksiä niiden nostamiseen. Työ oli rentoa, muutaman kiven jälkeen kävimme välillä päiväunilla hautausmaan pirtissä.” Turtola myös epäilee päässeensä töihin ainoastaan kuorma-autokortin avulla.

Neela Areva, Pori

Ensimmäisessä kesätyössään oleva Neela Areva on pitänyt työtehtävistään kahden viikon tutustumispätkällä tavaratalossa. ”Olen saanut tutustua erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin ja vaatteisiin monipuolisesti.”

Esa Salminen, alunperin Porista

Nuoruudessaan Mäntyluodon satamassa ahtaajana työskennellyt Esa Salminen osaa nimetä työnsä kohokohdan. Se oli palkka, joka oli yhtä hyvä kuin vakituisilla työntekijöillä. Huonoja puolia mies ei muista. ”Kaikki työt sujuivat aina hyvin!” kehuu Salminen ylpeänä.

Juha Oksa, Pori ja Marika Karvonen, Helsinki

Marika Karvonen on työskennellyt vain yhdessä kesätyössä. Mansikkamaalla puuhastelu oli helppoa, eikä työstä jäänyt mitään pahaa sanottavaa. Puoliso Juha Oksa taas kertoo, että hänen ensimmäinen kesätyönsä maanrakennusalalla kaivuuojassa oli kamala. Palkkakin oli huono. Kun Oksa pääsi oman alan töihin, alkoi työntekokin maistua paremmalta. Kuvassa myös Elias ja Aulis Oksa.

Elviira Salminen, Pori

Jäätelömyyjän työ on jo tuttua Elviira Salmiselle, joka on viihtynyt töissä kioskilla jo useamman kesän. "Haastavinta työssä on kiireiset päivät, jolloin taukoja ei ehdi pitämään ollenkaan.”

Adriana De Los Rios Mendoza, Turku

Turkulainen Adriana De Los Rios Mendoza muistaa parhaiten kesätyönsä Turun linnassa huonevalvojana. Hän piti rennosta työstään, jossa sai myös kuulla historiasta paljon sellaista, mitä ei olisi muuten tullut oppineeksi. Parasta kyseisessä työssä oli kuitenkin se, että De Los Rios Mendoza pääsi hyödyntämään äidinkieltään espanjaa sekä muita osaamiaan kieliä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut