Robinista katusirkukseen, pitsimuraalista kummituskierroksiin – katso vinkit Rauman Pitsiviikolle

Kaupunkifestivaali tarjoaa monenlaista muutakin kuin markkinahumua.

Kahdeksan hengen katusirkusryhmä Arctic Ensemble esiintyy sunnuntaina Porin Kirjurinluodossa ja tiistaina Rauman Keskuspuistossa. Kirjurinluodossa on tarjolla lisäksi sirkustyöpajat, kello 15 ja 16.

22.7. 15:24

Vuodesta 1971 järjestetty Rauman Pitsiviikko palaa parin koronavuoden jälkeen taas vanhaan normaaliin, kun Savilanpuiston lava tuo viikolle isommat yleisötapahtumat.

Suurelle osalle yleisöä viikon kohokohtia ovat pitsimissin valinta sekä kanalin varteen levittäytyvä suurmarkkinat, mutta on tarjolla muutakin kuin markkinahumua.

Joenrantaa ja kummituksia

Vuoden 2015 Pitsiviikolla lapsille oli tarjolla Vanhan Rauman seikkailuretki Johanna Lähteelän opastamana. Tänä vuonna lapsille on tarjolla muun muassa kummituskierros.

Pitsiviikon aikana voi tutustua 580-vuotiseen Raumaan ja raumalaisuutteen erilaisten opaskierrosten avulla. Tarjolla on muun muassa aikamatka läpi Rauman historian joenrantaa ja kanalia seuraten.

Rauman vanhalla hautausmaalla on oma opastuskierroksensa ja Rauman kaunistuskomitean sielun, merikapteenin rouvan Westerlingin kävelykierroksella ollaan 1800-luvun lopun tunnelmissa.

Rauman merimuseossa lapset saavat oppaan johtamana kuulla Laivakoira-Turren satumaisen seilauksen ja Kirstin talossa tutustua piian elämään.

Pitsiviikon aikana on tarjolla myös Vanhan Rauman kummituskierroksia niin lapsille kuin vähän vanhemmillekin.

Savilanpuisto soi taas

Vanhan Rauman kupeessa oleva Savilanpuisto palaa parin vuoden koronatauon jälkeen Pitsiviikon keskeiseksi tapahtumapaikaksi.

Torstaina lavalla valitaan pitsimissi ja Rauman soittokunta soittaa 1970-luvun musiikkia Paula Kuparin, Markku Pekosen ja Finlanders-yhtyeestä tunnetun Jussi Lammelan tulkitsemana.

Mustan pitsin yön ilmaistapahtumassa perjantai-iltana Savilanpuistossa esiintyvät raumalainen rock’n roll -yhtye AT’s Roots & Ramblin’, ranskalais-suomalainen pop-folkduo Eva + Manu sekä illan päätteeksi Pete Parkkonen.

Narvi-Sähkön sisäpihalla esiintyvät mustan pitsin yön aikana 76Notes, Fenix, Cactus Band, Blue S Train, Sekslaatio ja Finn Zeppelin ja teatteriravintola Ankkurin terassilla Buukiruuvi ja The Howlin’ Boozers.

Robinia taas suomeksi

Robin Packalen Ruisrockin rantalavalla kesällä 2019. Robin julkaisi huhtikuussa ensimmäisen suomenkielisen kappaleen viiteen vuoteen versioimalla Juha Tapion kappaleen "Ohikiitävää”.

Pop-tähti Robin Packalen tähdittää Youth of Savila -nuorten tapahtumaa Savilanpuistossa keskiviikkoiltana.

Robinin lisäksi tapahtumassa esiintyvät rock-yhtye RVRSD Eurajoelta, progressiivinen metallibändi Last Farewell Raumalta ja metallia soittava Bloody Moon Laitilasta.

Lähialueen bändit koostuvat 15–21-vuotiaista nuorista.

Tapahtuman juontaa Tiktokista tuttu Kevin Ensio.

.

35 avointa pihaa

Vanha Rauma ja sen pihat ovat kiinnostaneet vierailijoita pitsiviikosta toiseen.

Pitsiviikon aikana 35 Vanhan Rauman pihaa avautuu yleisölle. Asukkaat järjestävät kirpputorimyyntiä tai antavat kävijöiden tutustua pihaansa sellaisenaan.

Vanhassa Raumassa jokaisella talolla on oma nimensä. Pihansa avaavat muun muassa Tuamla, Sillangorv, Lella ja Wähä-Lella.

Pihat ovat auki asukkaan aikataulun mukaan, yleensä klo 10-18. Pihat tunnistaa paikan päällä Vanha Rauma Yhdistyksen logosta.

Pitsiviikon pihakirppikset ja avoimet pihat –tapahtuman kartta.

Pitsinnyplääjät seiniin

Lelia Byron maalasi heinäkuun aikana kuvan pitsinnyplääjistä Rauman Veden vesipumppaamoon Kaunisjärvenpuistoon.

Rauma saa Pitsiviikolla kaksi uutta muraalia, kun maanantaina kello 18 julkistetaan ensiksi Kaunisjärvenpuiston itäpäässä sijaitsevan vedenpumppaamon seinämaalaus. Puoli tuntia myöhemmin siirrytään Pormestarinkadun pohjoispäässä sijaitsevalle sähkönjakokeskukselle.

Pitsien ketjussa/Following the Thread -seinämaalaukset on tehnyt yhdysvaltalainen Lelia Byron.

Hän tutustui pitsiperinteeseen työskennellessään Raumars ry:n taiteilijaresidenssissä 2020. Sen innoittamana hän palasi residenssiin. Alkukesän aikana hän haastatteli ja kuvasi pitsinnyplääjiä sekä toteutti seinämaalaukset.

Posellista Pitsien talo

Raumalainen Sirkka Jalonen oli vuonna 2002 työryhmässä, joka teki vanhoista pitseistä mynsterit, teko-ohjeet.

Kulttuuritalo Poselli on tänä vuonna Pitsien talo, jossa on esillä sekä Rauman Nyplääjät ry:n, että Pitsikeskus Emelian näyttelyt.

Rauman Nyplääjien näyttelyssä esillä perinteistä raumalaista pitsiä. Paikalla on myös nyplääjiä päivittäin. Posellissa on myös mahdollisuus kokeilla nypläystä itse ohjaajan opastuksella.

Pitsikeskus Emelian näyttelyssä esillä on yhdistyksen valitsemien, vuosien 2020 ja 2021 Vuoden nyplääjä -arvonimen saaneiden Tarmo Thorströmin ja Sirkka Jalosen pitsitöitä sekä tekstiilitaiteilija Raija Jokisen pitsimäisiä teoksia.

Vanhalla Raatihuoneella on esillä raumanpitsin historiaa esittelevä näyttely. Käsin nyplätyn pitsin kukoistuskausi kesti Raumalla 1700-luvun lopusta 1800-luvun puoliväliin asti ja näyttely esittelee museon kokoelmapitsejä niiden käyttötarkoitusten mukaan.

Katusirkusta myös Porissa

Suomalainen sirkusryhmä Arctic Ensemble kiertää Satakuntaa lähipäivinä niin, että Porin Kirjurinluodossa, Pelle Hermannin leikkipuiston sirkusaukiolla ryhmä on kello 15. lähtien. Tiistaina katusirkuskarnevaali alkaa Raumalla Keskuspuistossa kello 16.30.

Kahdeksan hengen ryhmä lupaa vievänsä kahden sirkusesityksen avulla yleisön matkalle sirkuksen kiehtovaan maailmaan.

Tuuliajolla-esityksessä tarjolla on pariakrobatiaa ja katuteatteria. Ajolähtö-esityksessä on yleisölle tarjolla kuuden ystävyksen matka sirkuksen syövereihin.

Porissa on lisäksi sirkustyöpajat, kello 15 ja 16.

Tyllipitsikurssia ja nyplääjäkisa

Konservaattori Elzbieta Djupsjöbacka esitteli Rauman museolle entisöimäänsä rekeä vuonna 2016. Tämän vuoden pitsiviikolla hän entisöi vanhaa matka-arkkua.

Rauman Pitsiviikolla on toki käsityötaidot kunniassaan. Viikon aikana voi osallistua muun muassa paperintekotyöpajaan, kylttityöpajaan ja nahkatyöpajaan sekä käpypitsikurssille ja tyllipitsikurssille.

Lisäksi viikon aikana konservaattori Elzbieta Djupsjöbacka konservoi Rauman museon kokoelmiin kuuluvaa yli 100 vuotta vanhaa matka-arkkua.

Rauman Pitsiviikon luonteeseen ei kuulu kilpailu, mutta Nopein nyplääjä -kisa järjestetään jo 20. kerran. Voittaja Marelan sisäpihalla on se, joka nyplää 30 minuutissa eniten perinteistä kuuden parin uddi -mallia. Perjantai klo 14.

Lauluyhtye hautaröykkiöllä

Lapin Kivikylässä sijaitsevalla maailmanperintöalueella on 36 hautaröykkiötä.

Lapin Sammallahdenmäen hautaröykkiökalmiston tiedetään kiinnostavan erityisesti ulkomaisia turisteja.

Sunnuntaina on mahdollisuus paikata omia tietoja pronssikautisesta hautaröykkiöalueesta, kun Unescon maailmanperintökohteella on kello 14 tunnin mittainen opastettu kierros.

Kierros päättyy raumalaisen lauluyhtye Impromptumin konserttiin. Luvassa on suomenkielistä a capella – musiikkia elämästä, ystävyydestä ja rakkaudesta kertovien laulujen kautta.

Kelluva saari ja ensi-ilta

Merellinen pitsiviikkovinkki. Raimo Saarisen rakentama ympäristötaideteos Kelluva saari on kesäkuusta lähtien herättänyt Fåfangan niemessä keskustelua .

Vaikka Pitsiviikon tapahtumista suurin osa keskittyy Vanhaan Raumaan, on tapahtumia ja koettavaa muuallakin kaupungissa.

Lapin Patolampiteatterin kesänäytelmä Kaikki laivaan! on ensi-illassa lauantaina 23. heinäkuuta.

Fåfängan niemen edustalla voi pohtia kuvanveistäjä Raimo Saarisen ympäristötaideteoksen Kelluva saari sanomaa.

Kuuskajaskarin linnakesaarella on kahden raumalaisen kuvataiteilijan, Taru-Taina Noran ja Heli Väisäsen keramiikkaveistoksista ja –reliefeistä koostuva näyttely.

Rauman Pitsiviikko 23.-31. heinäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut