Kristian Järvinen otti rohkeasti kantaa

24.7. 6:00

Insinööri Altti Johannes Kristian Järvinen menehtyi 20. kesäkuuta Porissa 76-vuotiaana nopeasti edenneeseen vakavaan sairauteen. Hän oli syntynyt Porissa 2. joulukuuta 1945.

Kaveripiirissämme ja laajemminkin hänet tunnettiin "Krisuna".

Hän aloitti koulutien Cygnaeuksen kansakoulussa ja kirjoitti ylioppilaaksi Porin suomalaisesta yhteislyseosta. Krisu valmistui vuonna 1969 insinööriksi Porin teknillisen oppilaitoksen ylioppilasluokalta.

Järvinen ja hänen lukioaikainen ihastuksensa, porilaisen yrittäjäperheen tytär Marjatta Lahtinen solmivat avioliiton. Krisun työura alkoi nuorena insinöörinä Metallivalimo K. Lahtisella, joka yleisesti tunnettiin Lahtisen valimona, ja päätyi siellä toimitusjohtajaksi vuoteen 2003 saakka.

Järvisellä oli sitten oma, nosto-ovien ja jousien välitysliike KJ Järviovi Oy.

Krisu oli jo kouluaikoina sosiaalinen, joskin myös opettajien sietokykyä koetellut viikari. Aikuisiällä energia suuntautui yhteiskunnalliseen toimeliaisuuteen. Hän oli muun muassa Porin Yrittäjien puheenjohtajana ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna.

Satakunnan Kansan lukijat tulivat tuntemaan Kristian Järvisen tiukasti ja rohkeasti kantaa ottavana yleisönosaston kirjoittajana. Hän ei silotellut mielipiteitään eikä piilotellut nimimerkkien tai nimettömyyden taakse.

Krisun syntyminen hammaslääkäri Altti Järvisen ja vaimonsa Siirin nuorimmaiseksi määritti hänen harrastuspiiriään, sillä isä oli tunnettu musiikki- ja eritoten kuoromies.

Pojan soittimeksi "päätettiin" viulu, mutta soitonopettajan saapuessa oli tuleva muusikko kipaissut karkuun. Kun isä hoksasi tuoda Saksasta tuliaiseksi vetopasuunan, se sopi myös Krisulle. Sitä hän soitti paitsi perhepiirissä myös kaverien ja ystävien viihdykkeeksi. Elviksen ihailijana Krisu mieltyi hänen musiikkinsa esittämiseen.

Tämäkin istui hyvin Krisun seurallisuuteen ja vieraanvaraisuuteen. Hän myös lauloi isänsä perustamassa Porin Mieslaulussa.

Krisu toimi vaimonsa Marjatan viimeiset vuodet tämän omaishoitajana. Lähes 56 vuotta kestänyt avioliitto päättyi 22. elokuuta 2021 Marjatan poismenoon.

Kristian Järvistä jäivät kaipaamaan poika perheineen, muut sukulaiset ja laaja ystäväpiiri.

Erkki Teikari

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut