Ilmasto­paneelin Markku Ollikainen Suomi-Areenassa: Venäjän-tuontia ei voida korvata suomalaisella puulla

Metsäyhtiöt ovat lopettaneet puun tuonnin Venäjältä.

Markku Ollikaisen mukaan suomalaisen metsän riittävyys on koetuksella.

12.7. 18:56

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan emeritusprofessori Markku Ollikaisen mukaan Venäjältä tuotua puuta ei voida korvata hakkaamalla metsää Suomessa. Ollikainen oli mukana metsäyhtiö UPM:n järjestämässä metsien kestävää käyttöä käsittelevässä paneelikeskustelussa Suomi-Areenassa.

Suomen luonnonvarakeskuksen (Luken) tilastojen mukaan Suomessa hakattiin vuonna 2021 yhteensä 76 miljoonaa kuutiometriä puuta. Luke on arvioinut, että kestävä aines- ja energiapuun hakkuukertymä on kymmenvuotiskaudella 2016–2025 keskimäärin 80,5 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta vuodessa.

”Kun Metsä Groupin Kemin tehdas valmistuu, sieltä tulee 4 miljoonaa kiintokuutiota lisää kysyntää. Jos Venäjän-tuonti kääntyy Suomeen, käytämme parhaimmillaan 90 miljoonaa kuutiota puuta”, Ollikainen kertoi paneelikeskustelussa.

Venäjältä on tuotu viime vuosina yli 9 miljoonaa kuutiometriä puuta vuosittain. UPM sekä metsäyhtiöt Stora Enso ja Metsä Group ovat lopettaneet puun tuonnin Venäjältä sen Ukrainassa helmikuussa aloittaman hyökkäyksen seurauksena.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kertoi maaliskuussa, että venäläinen puu voidaan korvata kotimaisella puulla, eikä ”poppaskonsteja” tarvita.

Luke arvioi, että vuonna 2021 käytettiin kestävästä hakkuukertymästä 94 prosenttia. Jos Venäjän-tuonti korvattaisiin hakkaamalla suomalaista metsää, ylittyisi kestävä hakkuukertymä lähes 10 miljoonalla kuutiometrillä eli lähes 12 prosentilla. Jo pelkästään Kemin-tehtaan 4 miljoonaa kuutiometriä lisää koettelevat hakkuiden rajoja.

”Tämä ei taidakaan olla enää omavaraisuuskysymys, eli meidän pitää ratkaista miten hoidetaan puun riittävyys”, Ollikainen sanoi.

Lue lisää: Metsä Fibren Rauman jättisaha suunnitellusti käynnistysvaiheessa

Paneelikeskustelussa mukana ollut UPM:n sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela ei kommentoinut Ollikaisen esittämiä lukuja suoraan, mutta muistutti, että sota vaikuttaa puun hankintaan koko Itämeren alueella.

”Kaikki suomalaiset yritykset hankkivat puuta muualta kuin Suomesta. Uskon, että ne jotka hoitavat puun hankinnan vastuullisesti, hoitavat sen myös tässä tilanteessa vastuullisesti”, Harrela sanoo.

”Puu tullaan hankkimaan jostakin. Sen takia on todella tärkeää, että olemme tarkkoja siitä, mistä, kenen toimesta ja miten sen hankitaan, koska siihen me voimme vaikuttaa.”

UPM teki viime vuonna yhden kaikkien aikojen kovimmista vuosituloksistaan. Sen liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 22 prosenttia 2 673 miljoonaan euroon ja sen vertailukelpoinen liikevoitto oli loka–joulukuussa 461 miljoonaa euroa eli 83 prosenttia suurempi kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä UPM:n liikevaihto jatkoi kasvuaan viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Stora Enso on puolestaan arvioinut, että aiempi koko kuluvan vuoden tulosohjeistus ylittyy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut