Seminaarinmäen asemakaava sai lainvoiman – Rauman kaupunki saa osoittaa vanhoja rakennuksia uuteen käyttöön

Kaupunginvaltuuston kaavapäätöksestä ei yllättäen valituksia Turun hallinto-oikeuteen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: ”Uusia mahdollisuuksia Rauman kaupunkikeskustan kehittämiseen”.

Seminaarin johtajan rakennus vuodelta 1897 on siirtymässä Rauman kaupungin omistukseen osana Seminaarinmäen maankäytön ja rakennusten uudistusta.

12.7. 15:39

Rauma

Vuosia valmisteltu ja runsaasti keskustelua herättänyt Rauman Seminaarinmäen asemakaavamuutos on saanut lainvoiman. Rauman kaupunginvaltuuston päätöksestä ei ole jätetty valituksia Turun hallinto-oikeuteen.

Asemakaavan vahvistuminen merkitsee, että Turun yliopiston kampusalueen osa ja sen historiallisia rakennuksia voidaan osoittaa uuteen käyttöön tyhjänä pitämisen sijaan, esimerkiksi asumiseen tai muuhun yksityiseen käyttöön.

Kaavamuutoksen valmistelu- ja päätösvaiheissa suunnitelmaa vastustettiin ja nykytilan säilyttämistä vaadittiin Kampus-adressilla, jossa oli mukana runsaat 2 000 allekirjoittajaa. Yliopiston opettajankoulutuksen opiskelija- ja perinnejärjestöt ajoivat myös kampusalueen ja rakennusten säilyttämistä yliopiston hallinnassa tulevaisuutta varten.

Turun yliopisto puolsi kaavamuutosta ja ilmoitti, ettei opettajankoulutuksessa ole tarvetta tiloille, joiden käytöstä se on luopunut.

Teknisen toimialan johtaja Tomi Suvanto vahvistaa kaupungin saaneen hallinto-oikeudesta tiedon, ettei muutoksenhakua ole jätetty kaavapäätöksestä säädettynä aikana.

Kaavamuutos vahvistaa myös Rauman kaupungin ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökauppojen toteutumisen. Kaupoista on tehty kaavavalmistelun yhteydessä sopimukset. Kaavan lainvoimaisuus on asetettu ehdoksi kiinteistökaupoille.

Verstasrakennus Artika on rakennettu vuonna 1897 .

Kaupunki ostaa Seminaarinmäen kolme suojeltua rakennusta eli johtajan asuinrakennuksen, Artikan ja pajarakennuksen sekä purkulistalla olevan ruokalarakennus Kulinariumin tontin. Kulinariumin tontille on osoitettu liike-asuinkerrostalon rakennuspaikka.

Sopimusten mukaan Rauman kaupunki ostaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä kolme rakennusta ja niiden tonttimaapohjan noin 708 000 euron kauppahinnalla.

Seminaarinkadun ja Satamakadun kulmassa sijaitsevan asuinkerrostalotontin kauppahinta on 500 000 euroa. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy vastaa 1960-luvulla rakennetun Kulinarium -ruokalarakennuksen purkamisesta ja sen kustannuksista. Purkukuluiksi on arvioitu 112 000–140 000 euroa.

Vuonna 1968 rakennettu Kulinarium poistuu Rauman katumaisemassa. Vuosia käytöttä ollut ruokalarakennus on suunniteltu purettavaksi.

Leppikorpi: Myönteinen yllätys ja uusi mahdollisuus

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) pitää lopputulosta eli asemakaavan lainvoimaisuutta myönteisenä yllätyksenä.

”Se on loistava uutinen Raumalle. Tämä avaa mahdollisuudet alueen käytön sekä kiinteistöjen kehittämiseen osana kaupunkikeskustaa sen sijaan, että rakennukset ovat olleet vuosia käyttämättä”, Leppikorpi kommentoi.

Hän arvioi, että valituksista pidättäytymiseen on vaikuttanut kaupunginvaltuuston yksimielinen päätös asemakaavasta ja kiinteistöjärjestelyistä. Kaupunginvaltuustossa tosin äänestettiin kaavan palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi, mutta varsinainen kaavapäätös oli yksimielinen.

Leppikorpi huomauttaa, että asemakaavapäätöksellä ja kiinteistökaupoilla on kaupunkikeskustan kehittämisen lisäksi myönteinen vaikutus Rauman opettajankoulutuksen tulevaisuudelle ja kilpailukyvylle.

Tyhjänä pitämisen sijaan arvokkaita rakennuksia saadaan käyttöön ja näin parannetaan muidenkin kampusalueen toimitilojen taloudellisuutta.

Leppikorpi toivoo tämän parantavan Turun yliopiston Rauman filiaalin asemaa. Hän sanoo kilpailua tulevista opiskelijaikäluokista olevan vähintään riittävästi, sillä nykyiset syntyvät ikäluokat ovat suunnilleen yhtä suuria kuin Suomessa tarjolla olevat 40000 korkeakoulujen opiskelupaikkaa.

Paja -rakennus on vuodelta 1899.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut