Rauman Kanalinrannan kauppakeskuksen rakentaminen on lähtötelineissä – Rakennuslupahakemus sisään ennen syksyä

Reale Oy valmistelee myös asuinkerrostalojen rakentamisen aloitusta.

Kanalinrannan kauppakeskustontti on ollut rakentamisvalmiudessa Tarvontorin liikekeskuksen purkamisen jälkeen keväästä 2021.

12.7. 19:00

Rauma

Toimitila- ja liikerakentamiseen erikoistunut turkulainen Reale Oy suunnittelee Rauman Kanalinrannan kauppakeskuksen uuden rakennuslupahakemuksen jättämistä loppukesästä ja rakennustöiden aloitusta syksyn 2022 kuluessa.

Kiinteistöjohtaja Matti Lähteenmäki Reale Oy:stä kertoo, että rakennuslupahakemus on valmisteilla keväällä esitellylle, alkuperäissuunnitelmasta kevennetylle kauppakeskusrakennukselle. Se on saanut Raumalta myönteistä palautetta.

Liiketiloja on Lähteenmäen mukaan tulossa kauppakeskuksen ensimmäisen vaiheen rakennukseen noin 9 000 kerrosneliömetriä. Asemakaavassa entisen Tarvontorin liikekeskuksen tontilla on noin 16 000 kerrosneliömetriä liiketilarakennusoikeutta.

”Kesän jälkeen pyritään saamaan hakemus sisään ja hanke käyntiin”, Lähteenmäki sanoo.

Kauppakeskus on Lähteenmäen mukaan suunniteltu uudelleen niin, että se voidaan rakentaa vaiheistettuna ja liiketilojen kysynnän tahdissa. Ensimmäisessä vaiheessa kauppakeskukseen tulisi kodintarvike-huonekalukauppa, päivittäistavarakauppa, ravintolatiloja ja toiseen kerrokseen toimisto- ja palvelutiloja sekä matkakeskus kaukoliikenteen busseille.

”Vuokralaisehdokkaiden kanssa on käynnissä parhaillaan neuvotteluja ja niiden tuloksen perusteella haemme rakennusluvan”, Lähteenmäki lisää.

Yhtiöllä on Kanalinrannan kauppakeskustontin lisäksi merkittävä asuinkerrostalojen tonttialue Nortamonkadun–Karjalankadun kulmakorttelissa. Matti Lähteenmäki kertoo asuintalojen rakentamisen olevan myös valmisteilla. Asemakaava sallii kortteliin kaikkiaan viiden 6–7 -kerroksisen talon rakentamisen.

Lähteenmäen ennusteen mukaan kerrostalojen rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.

”Rakentamisen ja aikataulun ratkaisee tietenkin asuntojen kysyntä”, Lähteenmäki korostaa.

Keväällä 2022 esitelty Kanalinrannan kauppakeskus luonnosasteen havainnekuvassa.

Kanalinrannan kauppakeskus on ollut vireillä yli vuosikymmenen, ja sitä ovat pitkittäneet asemakaavoituksen kuviot ja valitukset, talouden aallokot ja viime vaiheessa koronaepidemian seuraamukset.

Matti Lähteenmäki toteaa, että Ukrainan sodan ja inflaation kiihtymisen nostamat rakennuskustannukset ovat nyt uutena tekijänä.

”Rakennuskustannuksista ja niiden suunnasta on monta mielipidettä. Nousun ohella arvioidaan myös lähenemistä normaalitilanteeseen, kun rakennusmateriaalien toimitusketjut on saatu ryhmitettyä uudelleen. Rakennusmateriaalien saatavuus voi kyllä olla suurempi ongelma”, Lähteenmäki arvioi.

Lähteenmäki sanoo, että vakaana tavoitteena on Rauman kaupunkikeskustaan luontevasti sovitettu kauppakeskus. Aiemman kaksikerroksisen ja kattopysäköinnillä varustetun rakennuksen sijaan Kanalinrantaan on tulossa astetta keveämpi rakennus.

”Tarkoitus on tuoda Kanalinrantaan elävyyttä ja miellyttävää kaupunkitilaa. Tiedostamme, ettemme ole rakentamassa mihinkään pellonreunaan”, Lähteenmäki sanoo.

Raumalla on vuosien kuluessa ehditty esittää entisen Tarvontorin tontille monenlaista käyttöä kauppakeskuksen viivästyttyä. Kansan syvistä riveistä on tullut esityksiä muun muussa 1970-luvulla puretun, arkkitehti Wivi Lönnin suunnitteleman lyseorakennuksen jälleenrakentamisesta, urheilu- ja liikuntapaikasta, tapahtuma-aukiosta, puistosta ja parkkipaikasta.

Matti Lähteenmäki toteaa, ettei näitä tai muitakaan väliaikaisia käyttövaihtoehtoja ole mietitty, sillä Rauman kaupunkikeskusta ja yhtiön omistama tonttialue on tarkoitettu kaupan ja palvelujen tiloille.

”Jos näin keskeiselle paikalle jotain rakennetaan, sillä tulee olla kaupallisesti ja taloudellisesti mielekäs käyttötarkoitus”, Lähteenmäki sanoo.

Fakta

Kauppakeskuksen vaiheet

Kauppakeskus havainnekuvassa Valtakadulta kuvattuna. Kanali kuvan oikeassa reunassa.

2010 Rauman kaupungin ja Skanska Talonrakennus Oy:n aiesopimus Kanalin länsirannan ja linja-autoaseman aukion suunnittelusta.

2011 Asemakaavan muutostyö käynnistettiin ja eteni hyväksyntään kaupunginvaltuustossa 2015. Päätöksestä valitettiin valtuutetun jääviyden perusteella ja kaava palautettiin uuteen valmisteluun.

2016 Kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavamuutoksen äänestyksellä 42-6. Kaavasta valitetaan Turun hallinto-oikeuteen ja vaaditaan valtuustopäätöksen kumoamista.

2017 Turun hallinto-oikeus hylkää valituksen. Jatkovalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

2018 Korkein hallinto-oikeus hylkää valitukset ja asemakaava saa lainvoiman.

2020 Reale Oy:n omistamien Kiinteistö Oy Tarvontorin ja Ganal Kehitys Oy hakema kauppakeskuksen rakennuslupa saa lainvoiman. Lupapäätöksestä ei tehdä valituksia.

2022 Uusi rakennuslupahakemus tulossa vireille Reale Oy:ltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut