Energian hinta ja mahdollisuudet säästää ovat tulleet entistä ajankohtaisimmiksi, kun Ukrainan sodan seuraukset alkavat näkyä kuluttajien kukkaroissa.
Vaasalaiset Marjo ja Olli Arola ajelivat päiväseltään Poriin kuuntelemaan Suomi-Areenan keskusteluja. He kuuntelivat kiinnostuneina energiakeskusteluja, joissa sivuttiin kaukolämmön ja maalämmön tulevaisuuden mahdollisuuksia energiatalkoissa.
Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) kertoi laskelmasta, jonka mukaan Euroopan energiaomavaraisuuteen ja riippuvuuteen venäläisestä energiasta voi vaikuttaa varsin yksinkertaisin keinoin. Erään laskelman mukaan ”Putinin sotakassasta” hupenisi joka neljäs rupla, jos kaikki eurooppalaiset maakaasun varassa olevat taloudet laskisivat asuntojensa lämpötilaa 22 asteesta 18 asteeseen.
”Laskelma hätkäytti. Energiansäästö on mielessä omankin kodin lämmittämisessä, vaikka se ei maakaasulla toimikaan.”
Arolat ovat perehtyneet tarkasti kaukolämmöllä lämpiävän omakotitalonsa energiankulutukseen. Heillä on käytössä energiankulutusta mittaavia sovelluksia.
”Aihe on todella ajankohtainen, ja tällaisilla keskusteluilla voi tietoisuutta lisätä”, Olli Arola arveli.
Illaksi pariskunta aikoi ajella kotiin, mutta he harkitsivat palaavansa loppuviikosta Porin ohjelmatarjonnan perässä uudelleen.
Mikä keskustelu: Kaupunkienergiaa ympäristöä tuhoamatta – onko se mahdollista? Rantalava, Eteläranta. Juontaja Riku Rantala. Keskustelijat: kansanedustaja Heidi Viljanen (sd.), vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, Sitra, toimitusjohtaja Petri Paajanen Pori Energia, kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) ja toiminnanjohtaja Aku Aarva Energiakaupungit ry.
Lue lisää: Urheilijan ammattitutkinto on kaksiteräinen miekka – ”osaamista voi arvostaa muutenkin”
Riku Rantasen vetämässä kaupunkienergiakeskustelussa puhuivat Heidi Viljanen, Oras Tynkkynen, Petri Paajanen, Kai Mykkänen ja Aku Aarva.