Porin superviikon järjestelyissä on otettu huomioon muun muassa Oslon ja Kööpenhaminan traagiset tapahtumat – turvallisuuspäällikkö esittää yhden erityistoiveen keskustassa liikkuville

Vaikka Suomi-Areenan ja Pori Jazzin järjestelyissä otetaan huomioon myös pahimmat skenaariot, niitä todennäköisempiä ovat turvallisuuspäällikkö Jukka-Pekka Schroderuksen mukaan esimerkiksi sairauskohtaukset tai liikenneonnettomuudet.

Poliisit seurasivat Suomi-Areenan keskustelutilaisuutta Porissa vuonna 2017. Arkistokuva.

9.7. 7:00

Pori

Porin niin kutsuttu superviikko on alkamaisillaan. Korona-ajan vuoksi kahtena edellisenä vuonna peruuntuneet Pori Jazz ja Suomi-Areena valtaavat kaupungin samanaikaisesti.

Väentungosta on odotettavissa laajalti kaupungin ydinkeskustassa ja sen ympäristössä.

Maailmalta on viime aikoina kantautunut huolestuttavia uutisia hyökkäyksistä, jotka ovat kohdistuneet paikkoihin, joissa ihmisiä on kokoontunut.

Kööpenhaminassa ampuja iski ostoskeskukseen viime viikolla. Norjassa puolestaan tapahtui kesäkuussa viharikokseksi epäilty joukkoampuminen vilkkaalla baarialueella, jossa sijaitsee tunnettu homobaari.

Myös Suomessa Lapualla ensimmäistä kertaa järjestetyn Pride-tapahtuman aikaan räjähti kotitekoinen pommi aiemmin tällä viikolla. Henkilö- tai omaisuusvahingoilta vältyttiin, mutta poliisin mukaan pommi sisälsi syövyttävää ainetta.

Porin kaupungin turvallisuuspäällikön Jukka-Pekka Schroderuksen mukaan tapaukset niin maailmalta kuin Suomesta on otettu huomioon superviikon turvallisuusvarautumisessa.

Pelastus- ja turvallisuussuunnitelmissa on huomioitu on esimerkiksi terrorismiin liittyvät uhkat ja luonnonkatastrofin mahdollisuus sekä määritelty se, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan.

”Tällä viikolla turvallisuuskoulutusta järjestettiin Suomi-Areenan lava- ja paikkavastaaville. Siellä käytiin muun muassa läpi näitä Oslon ja Kööpenhaminan tapahtumia”, Schroderus kertoo.

Suomi-Areenan tapahtumat on Schroderuksen mukaan turvallisuusluokiteltu ja niille kaikille on olemassa luokituksen mukaiset turvallisuusjärjestelyt.

Yhteistyötä eri viranomaisten kanssa on tehty keväästä saakka lähes päivittäin. Poliisi on muun muassa määritellyt, kuinka paljon järjestyksenvalvojia kuhunkin keskustelutilaisuuteen tarvitaan.

Ensiapu- ja pelastusvalmiutta on niin ikään nostettu superviikon ajaksi. Tällä kertaa Suomi-Areenassa on Schroderuksen mukaan esimerkiksi tietyillä lavoilla Suomen Punaisen Ristin ensiapupartiot.

Vaikka turvallisuusvarautumisessa otetaankin huomioon pahimmat mahdolliset skenaariot, niitä todennäköisempiä ovat Schroderuksen mukaan esimerkiksi sairauskohtaukset tai liikenneonnettomuudet.

”Tällaiset eivät liity suoraan itse tapahtumiin, mutta vaikuttavat niihin kuitenkin.”

”Minulla ei ainakaan ole tiedossa, että tarvitsisi mistään olla huolissaan”, sanoo Porin kaupungin puolesta Suomi-Areenan tuottajana toimiva Jenni Åman.

Samoilla linjoilla on myös Schroderus.

”Se, mitä itse Porin turvallisuuspäällikkönä erityisesti toivon on, että tapahtumista aiheutuvista liikennejärjestelyistä huolimatta maltettaisiin ajaa varovasti ja tarkkailla ympäristöä. Kaupungissa tulee olemaan paljon ihmisiä ja ulkopaikkakuntalaisia liikkeellä. Maltti olisi siinä valttia”, hän sanoo.

Porin poliisin kenttäjohtajana työskentelevän ylikonstaapeli Mikko Salosen mukaan virkavalta on varautunut tulevaan superviikkoon eriyttämällä sekä Pori Jazzia että Suomi-Areenaa varten omat erilliset organisaationsa.

Salosen mukaan odotettavissa on, että häiriökäyttäytyminen ja ihmisten päihtymystila tulevat työllistämään poliisia, kuten käytännössä aina vastaavien tapahtumien aikaan.

Etukäteen on kuitenkin vaikea arvioida, missä määrin häiriötä tulee olemaan.

”Jos verrataan vaikkapa Iskelmä-festivaaliin, niin siellähän kansa käyttäytyi hyvin asiallisesti”, Salonen sanoo.

”Varsinainen festari sinänsä ei aiheuttanut tehtäviä, mutta toki kun sieltä on poistuttu, niin jotakin lieveilmiöitä esiintyi muualla keskustan alueella.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut