Poliisi saa ilmoituksia näkyvästä huumekaupasta viikoittain – Porin kävelykadun ja keskustan levottomuudet huolestuttavat vuodesta toiseen

Mikäli kävelykadulla havaitsee häiriökäytöstä, tulisi siitä ilmoittaa rohkeasti hätäkeskukseen.

Porin keskustaa halkovan kävelykadun levottomuudet ovat kestopuheenaihe.

8.7. 19:40

Pori

Kestopuheenaiheen statuksen saaneet Porin kävelykadun levottomuudet ja havainnot kaupungin keskustassa käytävästä huumekaupasta ovat nostaneet kesän aikana päätään.

Satakunnan Kansan toimituksen tietoon tulee ajoittain yhteydenottoja, joissa kerrotaan varsin näkyvästä laittomien aineiden kaupasta jopa keskellä kirkasta päivää.

Havainnot eivät ole tuulesta temmattuja.

Porin poliisissa kenttäjohtajana työskentelevän ylikonstaapeli Mikko Salosen mukaan ilmoituksia epäillyistä huumekaupoista tulee virkavallan tietoon keskustan alueelta viikoittain.

”Poliisille tulee asiasta ilmoituksia ihan kiitettävästi”, hän sanoo.

”Kyllä tällaista varmasti harrastetaan, ja poliisi pyrkii siihen aina mahdollisuuksien puitteissa puuttumaan.”

Ilmoituksia tulee Salosen mukaan ympäri keskustaa.

Vuonna 2019 Porin kävelykadun huumetilanne oli varsin voimakkaasti esillä.

Porissa poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä vastaava ylikomisario Juha Joutsenlahti kertoi tuolloin Satakunnan Kansalle huumekaupan lisääntyneen, minkä seurauksena myös levottomuudet olivat kasvaneet.

Runsastuneiden järjestyshäiriöiden vuoksi poliisi päätti tehostaa valvontaansa alueella.

Seuraavana vuonna, 2020, Joutsenlahti kertoikin ”käviksen” tilanteen lievästi parantuneen.

Saman vuoden syyskuussa poliisi teki myös huumausaineisiin liittyvää tehovalvontaa Porin kaduilla. Huumeiden katukaupasta kyllä tehtiin havaintoja, mutta minkäänlaisista läpi kävelykadun levittäytyvistä huumemarkkinoista ei kuitenkaan ollut kyse.

”Tavallisena ihmisenä en olisi turvallisuustilanteesta huolissani.”

Kävelykadulla asioivat ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota myös kadulla ja sen penkeillä aikaansa viettäviin päihtyneisiin seurueisiin, joiden on koettu aiheuttavan häiriötä ja meteliä ympäristöön.

Ilmiön vuoksi huolta on kannettu etenkin lapsiperheiden ja iäkkäiden kävelykadun käyttäjien puolesta.

Ylikonstaapeli Salosen mukaan poliisin näkökulmasta syytä suurempaan huoleen ei kuitenkaan ole.

”Turvallisuustilanteen osalta en näkisi, että suurtakaan muutosta on tapahtunut. Aikalailla samanlaista se on tässä aina ollut”, hän arvioi.

”Tavallisena ihmisenä en olisi turvallisuustilanteesta huolissani.”

Päiväsaikaan poliisia työllistävät Salosen mukaan keskustassa ja kävelykadulla lähinnä häiriökäyttäytymiset ja juopuneet. Yöaikaan kuvioon astuu mukaan myös jonkin verran enemmän väkivaltaa.

”Pahoinpitelyt lisääntyvät yöaikaan. Toki niiden rinnalla pysyvät myös silloin nämä muut häiriöt.”

”Eihän meillä kristallipalloa ole, josta näkisimme aina mitä missäkin tapahtuu.”

Keskustassa ja kävelykadulla partioivan poliisin lisäksi alueella on paljon kameravalvontaa ja vartijoita.

Hiljakseen pitkin kävelykatua ajava poliisiauto on varsin tuttu näky keskustassa.

Kävelykatu on yksi vahvimmin valvotuista alueista Porissa. Sen lisäksi, että siellä partioi poliisi, alueella on myös paljon vartijoita ja poliisivankilan kaupunkikamerat kuvaavat siellä.

Poliisi muistutti jo pari vuotta sitten, että sen toimintaa ohjaavat partioiden omien havaintojen lisäksi myös kansalaisten tekemät ilmoitukset.

”Ei näitä ilmoituksia vieläkään liikaa tule”, ylikomisario Joutsenlahti totesi Satakunnan Kansan haastattelussa vuonna 2020.

Mikäli kävelykadulla havaitsee häiriökäytöstä, tulisi siitä siis ilmoittaa rohkeasti hätäkeskukseen, jolloin poliisi voi ottaa tehtävän hoitaakseen.

”Eihän meillä kristallipalloa ole, josta näkisimme aina mitä missäkin tapahtuu. Selvää on, että aivan koko ajan emme pysty olemaan siellä (keskustassa) valvomassa”, Salonen toteaa.

”Ilmoittaminen on ehdottoman tärkeässä roolissa poliisin tiedonsaannin kannalta.”

Tilastot

Keskusta ykkösenä rikostilastoissa

Satakunnan Kansa selvitti tänä keväänä rikollisuutta Porin eri alueilla vuosien 2012–2021 aikana. Keskusta korostui ylitse muiden kaikissa alueellisiin tilastoihin sisältyneissä rikoslajeissa.

Vuonna 2019 Porin keskustaan tilastoitiin 657 omaisuusrikosta, 164 henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta sekä 77 huumausainerikosta.

Vuonna 2020 omaisuusrikoksia tilastoitiin 537, henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia 132 sekä huumausainerikoksia 96.

Vuonna 2021 omaisuusrikoksia puolestaan oli 549, henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia 88 sekä huumausainerikoksia 71.

Alueellisten tilastojen perusteella erityisesti henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset ovat siis keskustassa selkeästi vähentyneet kolmen vuoden aikana.

Huumausainerikoksissa tapahtui nousua vuonna 2020, mutta luku vajosi taas viime vuonna liki samalle tasolle kuin vuonna 2019. Omaisuusrikoksissakin määrä lähti vuonna 2020 hieman nousuun ja pysytteli lähes samoissa luvuissa myös vuonna 2021.

Poliisin alueellisiin tilastoihin on syytä suhtautua suuntaa antavina, sillä aivan kaikkiin rikoksiin tarkkaa aluetta ei koodata lainkaan. Osa poliisin tietoon tulevista rikoksista jää siis alueellisen tilastoinnin ulkopuolelle.

SK:n laaja selvitys eri alueiden rikollisuudesta Porissa on luettavissa täällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut