HKScan saneeraa Raumalla ja Eurassa – 55 työpaikkaa lähtee ja 105 työntekijän työehtoihin muutoksia

Lihanjalostusyhtiön tavoitteena tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantaminen.

HKScanin Rauman ja Euran tuotantolaitosten toukokuussa alkaneiden muutosneuvottelujen piirissä oli noin 600 henkilöä.

7.7. 9:28

Rauma

HKScanin Rauman ja Euran tuotantolaitosten yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut johtavat työpaikkojen vähentämiseen sekä työehtojen ja -tehtävien muutoksiin. Saneeraustarve lieveni jonkin verran toukokuussa aloitettujen neuvottelujen aikana.

Lihanjalostuskonserni ilmoitti torstaina muutosneuvottelujen lopputuloksena 55 työtehtävän vähennyksestä ja henkilöstömuutoksista kohdistuu pääosin Rauman Lakarin tuotantolaitokseen. Henkilöstövähennyksen lisäksi 105 työntekijän työehtoihin ja -tehtäviin tulee olennaisia muutoksia.

Muutosneuvottelujen piirissä oli noin 600 työntekijää ja ne koskivat Rauman ja Euran yksiköissä työntekijöiden henkilöstöryhmää ja kunnossapito-organisaation ylempiä toimihenkilöitä.

HKScanin Suomen liiketoimintojen johtaja Jari Leija toteaa henkilöstömuutosten olevan osa vuonna 2020 aloitettua siipikarjalihanjalostuksen tuotannon tehostamista ja kannattavuuden parantamista.

Henkilöstövähennykset ja -muutokset on Leijan mukaan suunniteltu toteutettavaksi kesälomakauden jälkeen elo-syyskuun 2022 aikana. Yhtiön tavoitteena on muutosohjelmalla parantaa tuotannon kannattavuutta.

Henkilöstövähennyksellä, tehtävämuutoksilla ja uudelleenorganisoinnilla tavoitellaan yhtiön arvion mukaan siipikarjanlihan jalostuksessa yli kolmen miljoonan euron vuotuisia kulusäästöjä, joiden arvioidaan toteutuvan vuoden 2023 aikana.

Osana tehostus- ja kannattavuusohjelmaa yhtiö on uudistanut myös vuonna 2017 käynnistetyn tehtaan tuotantotekniikkaa. Uudehkon tehtaan prosessia on uudistettu lintujen teurastuksesta aina jäähdytyslinjastoihin saakka.

Jari Leija sanoo Rauman tuotantolaitoksen toiminnan ja tuotannon vakiinnutetun niin, että se mahdollistaa vastaamisen yhtiölle strategisesti tärkeän siipikarjanlihan ja -jalosteiden kysynnän kasvuun markkinoilla. Toive ja tavoite on, että välivaiheen jälkeen suunta on kohti kasvua.

”Tuotantoprosessiamme on kehitetty ja parannettu niin, että voimme vastata ja tarjota tuotekehityksellä tuotteitamme kasvavaan kuluttajakysyntään. Näkyvissä on, että lähimmän kymmenen vuoden aikana broileri- ja siipikarjanlihan tuorelihajalosteiden, kypsien tuotteiden, makkaroiden ja leivänpäällisten sekä valmis- ja salaattiaterioiden kulutus kasvaa. Tuotantomme on siihen valmiina, mutta kehitystyö jatkuu edelleen kolmen vuoden kehitysohjelman jälkeenkin”, Jari Leija sanoo.

Broilerin ja siipikarjanlihan sekä yleisesti elintarviketeollisuuden jalostusarvon nousu tarjoaa Jari Leijan mukaan tulevaisuudessa laajemminkin mahdollisuuksia tuotannon kehittämiseen ja lisäämiseen Satakunnassa.

HKScanin Suomen liiketoimintayksikön johtaja Jari Leija

Pääluottamusmies: kovaa aikaa työntekijöille

Rauman tuotantolaitoksen pääluottamusmies Eira Ylitalo sanoo työntekijäosapuolen katsovan, ettei Lakarin laitoksen tuotannossa ole varaa henkilöstövähennyksiin ja sen torjumiseen pyrittiin myös muutosneuvotteluissa. Hän kertoo työntekijöiden esittäneen neuvotteluissa vaihtoehtoisia kehittämiskohteita vähennysten sijaan.

Myönteisenä hän pitää vähennystarpeen lieventymistä neuvottelujen aloitustilanteeseen verrattuna. Lähtötilanteena oli Ylitalon mukaan 65 henkilön vähennys ja 210 henkilön työehto- ja tehtävämuutokset.

”Meillä oli ajatuksena, ettei vähentämisvaraa ole yhtään. Työntekijöiltä on vaadittu paljon joustoa toiminnan alusta lähtien. Nyt edessä olevat vähennykset ovat tosi raskasta aikaa työntekijöille”, Ylitalo sanoo.

Hän lisää, että vähennysten odottelu on hankala tilanne monelle työntekijälle. Ylitalo arvelee, että esimerkiksi pidemmän työmatkan takaa kulkevat saattavat harkita hakeutumista töihin muualle. Osalla elintarvikealan yrityksistä on jopa pulaa työntekijöistä ja työtä on tarjolla toisaalla.

Siipikarjanlihan tuotannon kannattavuuden ja tuloksen parantamisessa ei ole Eira Ylitalon mukaan kyse vain jalostustoiminnasta vaan myös siipikarjankasvattajien selviytymisestä.

”Sitä tässä tosiaan ja tottakai toivoo, että broilerien tuottajat myös selviytyisivät. Kaupalta toivoisi tänne tuotteiden jalostukseen ja tuottajille lisää osuutta. Broilerinlihan kulutus ja kysyntä ovat kyllä kasvussa”, Eira Ylitalo sanoo.

Juttua muutettu ja täydennetty torstaina 7.7.2022 kello 15.40

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut