Armahtakaa

10.7. 6:00

Päivän evankeliumitekstissä Jeesus pitää opetuslapsilleen kenttäsaarnaa, jossa on paljon samaa kuin tunnetussa vuorisaarnassa. Molemmat saarnat sisältävät hyviä elämänohjeita, joiden arvon tunnustavat myös monet ei-kristityt. Keskeinen kehotus on rakastaa lähimmäistä, jopa vihamiestä.

Samaan teemaan liittyy kehotus armahtaa, joka on vastakohta päivän pop-sana tuomitsemiselle. Tekstiä lukiessani mieleeni nousi Johannes Paavali II:n tapaus vuodelta 1981, jolloin paavi joutui murhayrityksen kohteeksi. Päästyään sairaalasta paavin kerrotaan menneen vankilaan tapaamaan miestä, jotta voisi antaa tälle anteeksi.

Paavi jätti historiaan jälkensä myös puolustaessaan elämää. Erityisesti syntymättömien lasten oikeutta elämään. Asiassa vedottiin Raamatun kehotusten lisäksi omatuntoon, ihmiskunnan yhteisiin arvoihin sekä käsitykseen oikeasta ja väärästä, joka on kirjattu ihmisten sydämiin.

Armahtavan sydämen sanotaan olevan Pyhän Hengen lahja, ei synnynnäinen ominaisuus. Se, joka on saanut paljon anteeksi, osaa kenties rakastaa ja armahtaa enemmän.

Opetuslapsista Pietari joutui erityiseen kouluun. Hän kysyi Jeesukselta, täytyykö silloinkin antaa anteeksi, jos toinen toistuvasti rikkoo sinua vastaan. Kysymys ei ole helppo, mutta aina ajankohtainen. Näin Taivaallinen Isämme kehottaa tekemään ja toimii itse suhteessa meihin.

Myöhemmin Pietari kielsi tuntevansa Jeesusta, joka tuomittiin ja lähetettiin ristiinnaulittavaksi. Tämän jälkeen Pietari kohtasi ylösnousseen Herran ja sai huomata armon ja anteeksiannon olevan todellista. Tältä kallioperustalta Jeesus ohjasi hänet suuren lähetystehtävän äärelle, jonka ytimessä on sanoma Jumalan armosta.

Tuomo Talja

Kirjoittaja on Kankaanpään seurakunnan lähetyssihteeri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut