Katso kuvat kummituspuista eri puolilta Satakuntaa – Tuomenkehrääjäkoin toukkia on nyt runsaasti, ja niiden harsot peittävät kokonaisia puita linnunpönttöineen päivineen

Luonnonilmiö on juuri nyt hurjimmillaan. Harso kietoo syleilyynsä jopa tuomien lähellä kasvavat kasvit. Jutussa myös lukijoiden kuvia eri puolilta Satakuntaa.

Tuomenkehrääjäkoin toukkien kutoma harso pingottuu oksien välille vahvaksi kalvoksi.

28.6. 12:01 | Päivitetty 29.6. 9:00

Pori

Tuomenkehrääjäkoin toukkien kutomia aavemaisia harsoja voi nyt nähdä poikkeuksellisen paljon.

Porin Kalaholmassa Varvourinjuovan rannassa valkoiset harsot peittävät kauttaaltaan tuomien runkoja. Toukkien erittämä kuitu pingottuu myös ohueksi kalvoksi oksien väliin.

Kyse on tavallisesta alkukesän ilmiöstä. Taimistonviljelijät ry:n toiminnanjohtaja Jyri Uimonen sanoo kuitenkin, että tänä vuonna harsoja on harvinaisen runsaasti.

”Kummituspuita näkee paljon, ja harso on valunut ihan maata myöten”, hän kuvailee.

”Tässä vaiheessa se on hurjimman näköistä.”

Ohut vaalea kalvo peittää tuomia latvaan asti ja levittäytyy niiden juurella maata myöden.

Kummituspuiksi kutsuttuja tuomia voi nähdä muutaman viikon ajan. Harsovaihe menee ohi, kun tuomenkehrääjäkoin toukat koteloituvat. Koteloista kuoriutuu myöhemmin pieniä valkoisia perhosia, joiden siivissä on mustia pilkkuja.

Varvourinjuovan rannassa kulkeva polku on oiva paikka havainnoida ilmiötä. Tuomien juurella harso levittäytyy maata pitkin ja peittää läheisiä kasveja.

Vahva kuiva harso sulkee syleilyynsä myös puihin ripustettuja linnunpönttöjä. Pönttöjen räystäiden ja pohjan alla sekä pöntön ja puun välissä on suojaisia paikkoja, joissa kihisee valtava määrä toukkia.

Toukat ovat kietoneet harsoon myös jotkin Kalaholman linnunpöntöistä. Esimerkiksi pöntön räystään alla on suojaisa paikka, jossa piileksii valtava määrä pieniä toukkia.

Toukat viihtyvät puun haarassa.

Monet tuomenkehrääjäkoin uhriksi joutuneet puut näyttävät aavemaisen kuolleilta, sillä ne ovat harson alla täysin lehdettömiä. Uimonen selittää, että tuomet toipuvat silti kesän mittaan. Vaikka toukat söisivät kaikki lehdet, tuomet ehtivät vielä kasvattaa uudet lehdet.

”Heinäkuun puolivälin paikkeilla on uutta lehteä jo aika hyvin”, hän sanoo.

Vahva kuiva harso pingottuu tiukasti runkojen ympärille.

Jyri Uimonen selittää, että toukat kutovat harson suojaksi lintuja vastaan. Ilman harsoa puun pinnalla elävät toukat olisivat hyvin suojattomia kotelovaiheeseen asti.

Hän sanoo, että toukka erittää kuitua vähän samaan tapaan kuin verkkoa kutova hämähäkki. Kummituspuiden harso ei kuitenkaan tunnu tahmealta.

Kummituspuita löytyy paljon polun varresta Varvourinjuovan rannasta.

Tuomenkehrääjäkoin toukka on kellertävä ja täplikäs.

Katso tästä lukijoiden lähettämät kuvat:

SK pyysi lukijoita lähettämään kuvia kummituspuista. Kuvia lisättiin tähän juttuun sitä mukaa, kun niitä saapui toimitukseen. SK kiittää kaikkia kuvia lähettäneitä!

Tiina Kankaanpää löysi varsin näyttäviä tuomenkehrääjäkoin toukkamuodostelmia Kirjurinluodosta.

Nämä seitit on bongattu Pormestarinluodosta, Kristina Orgmäe-Juskov viestitti.

Lisää Pormestarinluodon havaintoja.

Noora Aro-Koivisto Nakkilasta lähetti kaksi kuvaa. "Monta viikkoa sitten ilmestyi yhteen puuhun tuomenkehrääjäkoit, ja puu on valkoinen”, hän kertoo. Kuvat on otettu Arantilankosken sillan läheltä.

Aro-Koiviston mukaan ”kummitusharsoa” on nyt jo useammassa puussa sekä maassa Nakkilan Arantilankoskella sillanpielessä pohjoispuolella jokea.

Elsa Riikonen kuvasi tuomenkehrääjäkoin aikaansaannoksia Ulvilan Pappilanlammella.

Taina Lahti kuvasi kummituspuun Nakkilan liikuntakeskuksen ympärillä olevan pururadan varrella.

Kuva Ruosniemestä.

Harsotettu puu Merikappelin kohdalla Reposaarentien sivussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut