Rauman vesilaitoskaava valtuustolle – vanhan laitosrakennuksen suojelussa takaportti purkamiselle

Satakunnan museo ja ely-keskus esittivät purkukieltoa 1920-luvun klassista tyyliä edustavalle vesilaitokselle.

Vuonna 1934 rakennettu vanha vesilaitos oli käytössä 1960-luvun lopulle. Sen jälkeen rakennuksen tilat ovat olleet harrastuskäytössä ja varastoina.

28.6. 17:42

Rauma

Kaupunginvaltuusto saa käsiteltäväkseen Äyhönjärven vesilaitoksen tonttialueen asemakaavamuutoksen, jolla Rauma varautuu laitoksen mahdolliseen laajentamiseen.

Pari vuotta kestäneessä kaavavalmistelussa on ollut erityispiirteenä 1920-luvun klassismia edustavan ja rakennushistoriallisesti arvokkaana pidetyn vanhan vesilaitoksen kolmikerroksisen torniosa joko purkaminen tai suojelu.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi kaavasisältöä, jonka mukaan vanhan laitoksen torniosa suojellaan, mutta kaavamääräyksessä on kuitenkin takaportti.

”Rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti arvokas rakennus. Rakennuksessa suoritettavien toimenpiteiden tulee olla sellaisia, että sen arvokkaat ominaispiirteet säilyvät. Rakennuksen saa purkaa vain Rauman vesihuollon kannalta pakottavista syistä. Ennen rakennusta muuttaviin toimenpiteisiin ryhtymistä tulee Satakunnan Museolle varata tilaisuus lausunnon antamiseen”, sanotaan asemakaavaselostuksessa.

Esitetyssä muodossa asemakaava sallii vanhan vesilaitoksen sivurakennusosien purkamisen.

Rakennushistorian ja -perinteen suojelusta vastaavat Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) ja Satakunnan Museo esittivät kaavaan yksiselitteisen purkukiellon asettamista.

Asemakaavauudistuksen ryhdyttiin, kun kaupungin vesiliikelaitos Rauman Vesi haki rakennusvalvontaviranomaiselta purkulupaa vanhalle vesilaitosrakennukselle. Liikelaitoksella ei ole sen tiloille käyttöä ja purkaminen helpottaisi mahdollisen uuden vedenkäsittelylaitoksen sijoittamista laitostontille.

Valtuustokäsittelyyn menevässä kaavaehdotuksessa tontti on säilytetty ennallaan. Kaavassa on säilytetty vanhan laitoksen sivuitse Äyhönjärvelle johtava polku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut