Rauma tähtää ylijäämäiseen talouteen 2023 – Kaupunginjohtaja: ”Epävarmuus vaatii maltillista ja pidättyvää talouslinjaa”

Kaupunginhallitukselta tiukka raami valio- ja hallintokunnille. Sote-uudistus siirtää Rauman menotaloudesta noin 137 miljoonaa euroa hyvinvointialueelle.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela kokoaa ensimmäistä budjettiaan Raumalla. ensi vuoden taloussuunnittelun perustana olevan 2022 budjetti ja sen päälle tulevat palkankorotukset.

27.6. 22:14

Rauma

Kaupungin talous yritetään pitää Raumalla menneiden vuosien tapaan selkeästi ylijäämäisenä. Kaupunginhallitus hyväksyi vuoden 2023 talousarvion suunnitteluraamin, jonka peruslinja tarjoaa valio- ja hallintokunnille niukkuutta.

Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela sanoo ensi vuoden talousarvion perustana olevan kuluvan vuoden eli 2022 menot ja niihin lisättynä kunta-alan tiedossa olevat ja tulevat palkankorotusten lisämäärärahat.

”Peruslinja on pidättyväinen ja maltillinen, koska epävarmuustekijöitä on useita”, Poikela perustelee.

Talousraamissa on asetettu tähtäimeksi noin 11,8 miljoonan euron ylijäämätulos. Kahtena menneenä vuotena tilinpäätösten ylijäämä on ollut noin 19,5 miljoonaa euroa.

Poikelan mukaan ylijäämäistä tulosta on syytä tavoitella, sillä Raumalla on lähivuosina suunniteltuna merkittäviä investointeja. Koulujen lisäksi rahoitusta tarvitaan kaupungin uusiin kehittämissijoituksiin.

Merkittävä muutos kuntataloudessa seuraa sote-uudistuksesta. Vuoden 2023 alussa kunnilta siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnallisille hyvinvointialueille.

Rauman kaupungin taloudessa uudistus tietää noin 137 miljoonan euron meno-osuuden siirtymistä hyvinvointialueelle. Sen mukana leikkaantuu myös kunnallinen tulovero.

Rauman kaupungin raamilaskelman mukaan nykyisestä 20,5 prosentin tuloverosta siirtyy valtiolle noin 12,64 prosentin osuus ja kaupungin tuloveroksi jää laskennallisesti noin 7,86 prosenttia.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela toteaa, että sote-uudistus on vaikutuksiltaan vielä selkeytymättä ja ensi syksynä budjettisuunnittelu on entistäkin vaativampi urakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut