Vihreää sähköntuotantoa vanhan turvetuotantoalueen paikalle Rauman Lappiin – aurinkovoimalalle varattu yli sadan hehtaarin alue, joka olisi toteutuessaan maan suurimpia

Kauklaisten kylän eteläpuolelle, entiselle turpeennostoalueelle sekä lähistön pelto- ja metsäalueelle varattuna yli sadan hehtaarin voimala-alue.

Ojasuon turpeet on nostettu. Uutena käyttönä laajalle suoalueelle suunnitellaan aurinkovoimalaa.

23.6. 6:00

Rauma

Saksalaisen Ib vogt-konsernin tytäryhtiö IBV Suomi Oy kaavailee Rauman Lappiin Kauklaisten kylän eteläpuolelle ison teholuokan aurinkovoimalaitosta. Toteutuessaan nimellisteholtaan jopa 60 megawatin voimalaitos olisi maan suurimpia.

Yhtiö on varannut ja hankkinut vuokrasopimuksilla runsaan sadan hehtaarin alueen, jonka pääosa sijoittuu käytöstä pois jääneelle Ojasuon turvetuotantoalueelle. Lisäksi yhtiö on vuokrannut aurinkovoimalaa varten lähistön pelto- ja metsäalueita.

IBV Suomi Oy:n maajohtaja Marja Kaitaniemi ja yhtiön edustajat vierailivat Lapissa esittelemässä aurinkovoimalasuunnitelmiaan. Suunnitteluaineistoa oli tutkimassa parisenkymmentä kuntalaista.

IBV Suomi Oy:n hanke- ja maajohtaja Marja Kaitaniemi kertoo yhtiön aloittaneen alustavan suunnittelun sekä alue- ja luontoselvitykset vuoden 2021 aikana. Viime vuonna on solmittu myös vuokrasopimukset paikallisten maanomistajien kanssa.

Kaitaniemen mukaan erityisesti entinen turvetuotantoalue on olosuhteiltaan soveltuva aurinkopaneelien pystyttämiselle ja muulle voimalan tarvitsemalle varustukselle. Aurinkovoimala jatkaisi alueen käyttöä energiantuotantoon ja tuottaisi turpeen sijasta vähäpäästöistä sähköä.

Marja Kaitaniemi korostaa Lapin aurinkovoimalan teknisten yksityiskohtien suunnittelun olevan vielä alkuvaiheessaan. Yli sadan hehtaarin voimalaan tulisi varsin massiiviset aurinkopaneelien rivistöt, noin 15 muuntajaa, huoltotiet sekä sähköasema, jossa tasavirta muunnetaan vaihtosähköksi ja johdettavaksi verkkoon.

Erillisenä selvityskohteena on lupakäsittelyä varten voimalaitoksen liityntäjärjestelyt valtakunnan sähköverkkoon. Suunnitelmana on, että voimalaitokselta rakennetaan 4–5 kilometrin johtolinja Kauklaisten pohjoispuolella olevaan 110 kilovoltin korkeajännitelinjalle.

Voimalan lupaprosessi on Kaitaniemen mukaan tavoitteena saada Rauman kaupungin käsittelyyn tulevana syksynä. Valtion puolelta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) on antanut päätöksensä, ettei aurinkovoimala edellytä ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

Voimalan lupa ratkeaa kaavallisella suunnittelutarveratkaisulla ja rakennusluvalla. Suunnittelutarveratkaisun yhteydessä järjestetään myös kuntalaisten kuuleminen. Päätöksentekijänä on todennäköisesti Rauman kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto.

Mikäli luvat järjestyvät suunnitellusti tämän vuoden aikana, Marja Kaitaniemi arvioi teknisen suunnittelun voivan edetä niin, että rakentamisvaiheeseen päästäisiin Lapissa vuonna 2024 ja sähköä voimala tuottaisi mahdollisesti 2026.

”Investointi aurinkovoimalaitokseen olisi useita kymmeniä miljoonia euroja. Rakennusvaihe voisi työllistää satoja henkilöitä sekä käyttö- ja huolto muutamia henkilöitä”, Kaitaniemi arvioi.

”Hankekehityksen, suunnittelun ja rakentamisen lisäksi yhtiö on sitoutunut pitkäksi ajaksi voimalan operointiin, jopa 40 vuoden käyttöajalle”, hän lisää.

Lapin voimalan lisäksi IBV Suomi suunnittelee aurinkovoimaloita Ulvilan Kaasmarkkuun ja Uudenkaupungin Kalantiin. Ensimmäisenä niistä on toteutumassa Uudenkaupungin voimala.

Marja Kaitaniemen mukaan yhtiö kartoittaa lisää mahdollisia alueita aurinkovoimaloita varten eri puolilta Suomea.

IBV Suomen emoyhtiö Ig vogt on perustettu vuonna 2002. Kansainvälinen yhtiö toimii 40 eri maassa ja on rakentanut yli sata aurinkovoimalaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut