Rauma uudistaa kaupunkipuistoja – maisemapellot kukkivat Pyynpäässä ja entisellä taimistoalueella, Hevossuon jäteasemalle kompostipuutarha

Entisen taimistoalueen maisemapellon varustukseksi on perustettu hyönteishotelli.

22.6. 15:30

Rauma

Kaupungin puistoalueet saavat Raumalla lisää monipuolisuutta ja maisemapeltojen kukkaistutuksia kaupunkilaisten iloksi. Rauman seudun jätehuoltolaitos on puolestaan avannut Hevossuon jäteasemalle kompostipuutarhan, jossa voi levähtää ja tutustua kompostoinnin vaihtoehtoihin ja tekniikkaan

Maisemapellot sijaitseva kaupungin entisellä taimistoalueella Äyhönjärventien ja Lensunkadun kulmauksessa sekä Pyynpäänkadun varrella. Pelloilta saa poimia kukkia omaksi iloksi loppukesästä.

"Molempiin maisemapeltoihin kylvettiin kesäkuun alussa auringonkukkia. Taimistoalueen pelto on ollut pitkään kesannolla, joten odotamme mielenkiinnolla kukkaloiston kehittymistä. Viime viikonlopun sateet tekivät toivon mukaan hyvää itämiselle”, puistotyönjohtaja Päivi Luotonen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Taimistoalueen uudelle kukkapellolle löytää helposti kaupunginpuutarhan huoltotien kautta. Maisemapelto kokeilukohde, jossa tavoitellaan niin sanottua kukkajatkumoa – toisin sanoen kukkivia ravintokasveja on tarjolla pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä pörriäisille alkukeväästä pitkälle syksyyn.

”Kohteeseen on tarkoitus tuoda vielä vanhat istutusaltaat, joihin istutetaan erilaisia keto- ja niittykasveja. Kaupunkilaiset voivat käydä vaikka testaamassa tietouttaan kasvintunnistuksessa”, Luotonen sanoo.

Taimistoalueen maisemapellon läheisyyteen on pystytetty myös kookas hyönteishotelli. Hotelliin odotetaan useita asukkaita, sillä tarjolla ovat mukavat, luonnon- ja kierrätysmateriaaleista rakennetut tilat.

Hyönteishotellin on suunnitellut ja toteuttanut Wihertoimen rakentamisen työryhmän työnjohtaja Raimo Parviainen. Maisemapeltojen urakoitsijana toimi Tmi Tomi Vaahtera.

Kompost trekoll -puutarhassa voi tutustua jätehuollon lomassa biojätteen kompostointitekniikkaan ja vaihtoehtoihin.

Hevossuon jäteasemalle on rakennettu kaikille avoin kompostipuutarha, joka tunnetaan raumalaisittain nimellä kompost trekoll. Puutarhasta löytyy yhdeksän kompostoria, joista viisi soveltuu ympärivuotiseen kompostointiin.

”Kompost trekollissa voi pitää tauon jätekuorman tyhjennyksen yhteydessä ja istahtaa tutkimaan kompostoinnin maailmaa. Uudessa puutarhassa on tarkoitus järjestää myös kompostointiin liittyviä neuvontatilaisuuksia”, käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo tiedotteessa.

Puutarhan toivotaan madaltavan kompostoinnin kynnystä, sillä se on pienille kiinteistöille ympäristöystävällisin vaihtoehto biojätteen käsittelyyn.

"Kaikki esillä olevat kompostorit ovat käytössä, ja niitä täytetään yksi kerrallaan työntekijöiden kotoa tuomilla sekä kahvihuoneesta kerätyillä biojätteillä”, jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki sanoo tiedotteessa.

Puutarhan viihtyisyyttä on tarkoitus vielä parantaa ja valaistus sekä neuvontakyltit ovat työn alla. Lähistölle rakennetaan myös hyönteishotelli.

"Kompostointi tulee varmasti lisääntymään tulevina vuosina jätelakiuudistuksen myötä. Velvoite biojätteen erilliskeräyksestä tai kompostoinnista tulee voimaan vuonna 2024 kaikissa kiinteistöissä, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa”, Tarja Sillanpää toteaa.

Jäteaseman kompostipuutarhassa on esillä erilaisia ja eri hintaisia kompostoreja, joita on tällä hetkellä markkinoilla. Hevossuon jäteasema palvelee maanantaista perjantaihin klo 7–18 osoitteessa Hevossuontie 50.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut