Satakunnassa julkinen sektori hankkii yksityisiltä yrityksiltä terveydenhuollolta palveluja vain 3 prosentin verran

Lääkäriyritysten mukaan perusterveydenhuolto olisi lähes romahtanut jo aikaa sitten ilman yksityisiä.

Suun terveydenhuollon palveluista Satakunnassa yksityisten yritysten osuus on 53 prosenttia. Yksityisiltä julkinen sektori hankkii täällä vain 5 prosentin verran kokonaismäärästä.

19.6. 17:28

Yksityinen terveydenhuolto tuottaa noin puolet perustason palveluista, mutta julkinen sektori hankkii niitä yksityisiltä toimijoilta vähän.

Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä sote-uudistuksen tavoitteita ei saavuteta ilman merkittävää yhteistyön lisäämistä alan yritysten ja järjestöjen kanssa.

Yksityinen terveydenhuolto tuottaa LPY:n tilastojen mukaan 49 prosenttia perusterveydenhuollon tasoisista palveluista.

Vaihtelu on suurta, sillä esimerkiksi Helsingissä yritysten tuotos perusterveydenhuollon tasoisista palveluista on 74 prosenttia ja Kainuussa 28 prosenttia.

Satakunnassa yksityisten osuus palveluista on 38 prosenttia.

”Suomen perusterveydenhuolto ja hoitoonpääsy lääkärille tai hammaslääkärille olisi jo aikaa sitten lähes romahtanut ilman yksityisiä palveluntuottajia. Monien palveluiden saatavuus olisi nykyistäkin huomattavasti heikompi”, sanoo tiedotteessa LPY:n varapuheenjohtaja Petri Bono.

LPY:n mukaan erityisesti julkisissa hankinnoissa yksityistä terveydenhuoltoa on hyödynnetty huonosti. Koko maan keskiarvo on 7 prosenttia julkisen perusterveydenhuollon palveluiden kokonaismäärästä.

Tulevan Satakunnan hyvinvointialueen kunnat ja kuntayhtymät hankkivat perusterveydenhuollon tasoisia palveluita yksityisiltä 3 prosentin verran.

Varsinkin erikoissairaanhoidossa palveluhankinnat yrityksiltä ovat erittäin vähäisiä. Koko maan keskiarvo on 6 prosenttia, Satakunnan 1 prosentti.

Suun terveydenhuollon palveluista yksityisten osuus on Satakunnassa 53 prosenttia. Yksityisiltä julkinen sektori hankkii vain 5 prosentin verran.

LPY:n mukaan yksityisen terveydenhuollon kapasiteettia on jatkossa pakko hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Samalla hyvinvointialueiden on muodostettava tilannekuva alueensa sote-alan palvelumarkkinoista eikä vain tyydyttävä selvittämään oman tuotannon määrää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut