Raumalla tuntuva lisäys paikallisliikenteen bussilinjoihin ja -vuoroihin

Linjalaajennuksia on tulossa pohjoisiin kaupunginosiin ja keskustan länsiosiin. Myös maaseutukyliin luvassa palvelutason parannus.

Vuonna 2023 bussit sukkuloisivat keskikaupungin linjoilla arkisin 30 minuutin välein sekä iltaisin ja viikonloppuisin tunnin vuorovälein. Myös kyläliikenteeseen on luvassa palvelutason korotus.

13.6. 20:45

Rauma

Uusia paikallisbussien linjoja, vuorojen tihentämistä sekä viikonloppupäivien palveluparannuksia on luvassa Raumalla vuoden 2023 alussa.

Kaupunginhallitus hyväksyi Rauman joukkoliikenteen järjestämisen ja kilpailuttamisen ohjelman, joka ulottuu vuoteen 2028. Se noudattaa kaupunginhallituksen toukokuussa hyväksymää periaatelinjausta, jonka mukaan paikallisbussiliikenteen palvelutasoa nostetaan merkittävästi nykyisestä tasostaan.

Päätös merkitsee myös sitä, että Rauma varautuu tukemaan verovaroin joukkoliikennettä nykyistä runsaammin.

Joukkoliikennesuunnittelija Julius Tavasti toivoo kaavailtujen linjamuutosten ja -lisäysten sekä bussivuorojen tihentämisen palvelevan kuntalaisia niin, että paikallisbussi olisi kulkemiseen todellinen vaihtoehto. Kaupungin pyrkimyksenä on nykyistä paremmalla tiedotuksella ja markkinoinnilla nostaa paikallisliikenteen näkyvyyttä.

Merkittävimpinä palveluparannuksina ja -lisäyksinä Tavasti pitää bussilinjojen lisäystä pohjoisiin kaupunginosiin, esimerkiksi keskustan länsiosiin, Pyynpäähän, Kappelinluhtaan ja Vanha-Lahden alueelle sekä Lajon asuinalueelle.

Vuorolisäyksiä on tulossa myös maaseutukylien liikenteeseen, muun muassa Kortelaan, Kaarolle ja Sorkkaan sekä Uotilaan ja Lappiin. Paikallisliikenteen lisäksi bussipalveluja tarjoavat avoimet koululaiskuljetusvuorot.

Tavasti mainostaa myös bussilinjoja suoristettavan sujuvammiksi, esimerkiksi luopumalla poikkeamisista päälinjoilta erillisille noutokoukkauksille. Suunnitelmana ovat myös vuorolisäykset ilta- ja viikonloppuliikenteeseen.

Kaupunginhallitus hyväksyi liikenteen järjestämisohjelman yhdellä äänestyksellä. Sari Seimelä (sd.) esitti Sirpa Viitasen (sd.) kannattamana reittimuutosta Kourujärven alueella niin, että bussireitti kulkisi Isoarontien kautta Kodisjoentielle ja edelleen Lähdepellon kautta Monnankadulle.

Alkuperäinen esitys ja reittiohjelma sai taakseen enemmistön äänin 7–2. Hyväksytyksi tuli reitti, jonka mukaan bussit ajavat Lännentien kautta Monnankadulle.

Paikallisbussiliikenteen harjoittajan Rauma hakee tarjouskilpailulla. Julius Tavasti sanoo, että kilpailutuksen valmistelu käynnistyy viipymättä. Suunnitelmana on, että liikenteenharjoittajasta voidaan päättää syksyllä.

Rauma kilpailuttaa paikallisliikenteen ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2023 alusta vuoden 2026 toukokuun loppuun. Sen jälkeen sopimusta voidaan jatkaa optioilla vuoden jaksoissa 2029 toukokuun loppuun.

Liikenne kilpailutetaan niin sanotulla bruttoperiaatteella eli lipputulot menevät kaupungille ja liikenteenharjoittaja hoitaa palvelut tarjoamallaan kokonaishinnalla.

Kaupunginhallituksen toukokuun periaatepäätös perustui arvioon, että nykyisestä parannetun joukkoliikenteen palvelutason vuosikustannukset ovat noin 1,8 miljoonaa euroa. Lopullinen kustannustaso selviää tarjouskilpailulla.

Verovaroista maksettavan suoran tuen määrän ja tarpeen määrittelevät lipputulot. Julius Tavasti arvioi, että verovaroin katettavaksi jää kuluista ehkä noin miljoona euroa.

Ennen koronaepidemiaa vuonna 2019 Rauman paikallisliikennettä käytti yhteensä noin 146 000 matkustajaa. Liikenteen bruttokustannukset ovat noin 808 000 euroa ja lipputulot 360 000 euroa. Nettokustannukset olivat kaupungille noin 450 000 euroa.

Koronavuotena 2020 Rauman joukkoliikenteen kustannukset nousivat noin 930 000 euroon ja lipputulot putosivat 270 000 euroon, kun matkustajamäärät vähenivät.

Juttua muutettu: Korjattu äänestykseen esitetty reittivaihtoehto. Hyväksytyksi tuli äänestyspäätöksellä reitti, jonka mukaan bussit ajavat Isoarontieltä Lännentien kautta Monnankadulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut