Kirjurinluodon Vetovoima-veistos pimeni, kun sopivia lamppuja ei enää löytynyt – nyt pulma halutaan ratkaista

Parikymppiseen veistokseen on haastavaa löytää sopivia, sateenkestäviä lamppuja.

Kukkasipuli-istutukset meinasivat jäädä veden alle Vetovoima -taideteoksen vieressä vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa.

8.6. 16:05

Pori

Kirjurinluodon Vetovoima-veistoksen valaistusmahdollisuuksia selvitetään valaistusalan asiantuntijan kanssa, kertoo Porin kaupungin julkisen taiteen suunnitteluryhmä kaupungin tiedotteessa. Veistos on ollut tovin valaisematta lamppujen valmistuksen loputtua.

Taiteilijaryhmä Ynnä+:n toteuttama Vetovoima-veistos on ollut jonkin aikaa pimeänä, sillä viime vuosina käytössä ollutta led-lampputyyppiä ei enää valmisteta.

Ongelmana teoksen huollon suhteen onkin tällä hetkellä ulkokäyttöön soveltuvien lamppujen saatavuus. Vuonna 1999 valmistuneessa teoksessa on kaikkiaan 248 lamppua.

Teoksen lamput ovat suoraan alttiina sateille, koska niissä ei ole suojakupuja. Teokseen ei ole löydetty valaisintarviketarjonnasta lamppuja, joissa olisi riittävä kosteussuojaus.

Valaistusalan asiantuntijalta pyydetään lausunto, miten Vetovoiman sähköturvallisuus voidaan jatkossa turvata. Tavoitteena on löytää ratkaisu, jolla teoksen sähköjärjestelmää voidaan tarvittaessa muuttaa siten, että sopiva lampputyyppi löytyy ja teosta voidaan pitää turvallisesti valaistuna.

Tältä Vetovoima-veistos näytti valaistuna talvella 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut