Viranomaiset esittävät käyttökieltoa Kuuskajaskarin kasarmirakennukselle – kosteus- ja sisäilmavauriot ovat laajoja

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee tulevalla viikolla käyttökiellon asettamista.

Kuuskajaskarin kasarmi on vuodelta 1966. Peruskorjauksia rakennukseen ei ole tehty. Vakavimmat kosteusvauriot on todettu rakennuksen maanalaisissa kerroksissa. Rakennuksen ilmanvaihtotekniikka on pääosin epäkuntoinen ja muissakin tiloissa on kosteusvaurioita.

3.6. 20:30

Rauma

Kaupungin terveysvalvontaviranomainen esittää Rauman kaupungin omistaman Kuuskajaskarin kasarmin asettamista käyttökieltoon.

Syynä ovat kasarmirakennuksen vuosia jatkuneet kosteus- ja ilmanvaihto-ongelmat, joiden vuoksi kasarmin käyttö asumiseen, majoitukseen tai muuhun toimintaan saattaa olla terveydelle vaarallista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee tulevan viikon kokouksessaan rakennuksen käytön kieltämistä terveydensuojelulain nojalla vuoden 2023 alusta lukien.

Kaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala luettelee päätösesityksessään pitkän listan rakennuksen puutteita. Ne ovat olleet tiedossa jo kauan.

Kasarmirakennuksen ilmanvaihto on pääosiltaan epäkunnossa, rakennuksen kellarikerroksessa ja majoituskerroksissa on todettu laajoja kosteusvaurioita ja rakenteista on löytynyt mikrobikasvustoja, jotka aiheuttavat sisäilman pilaantumisen. Myös vesi- ja viemäriverkosto on elinkaarensa lopussa.

Perusteluissa huomautetaan, että vuonna 2015 tehdyssä kasarmin kuntotutkimuksessa rakennuksessa todettiin kosteus- ja mikrobivaurioita, jotka ylittivät lain mukaisen toimenpiderajan.

Terveysvalvonta velvoitti kesäkuussa 2021 kaupungin ja sen tilapalvelut rakennuksen omistajana teettämään kuntotutkimuksen ja selvityksen majoitustilojen ilmanvaihdon riittävyydestä.

Kaupungin tekninen valiokunta ja toimiala eivät kuntotutkimuksen teettämiseen tai korjaussuunnitelmien laatimiseen ryhtyneet. Viime vuoden syyskuussa tekninen valiokunta poisti kasarmin kunnostustöiden investointivarauksen vuosilta 2022–2024.

Aiemmin kaupunki on varautunut myös rakennuksen purkamiseen, koska kasarmin käyttö on jäänyt vuosien kuluessa vähäiseksi. Viimeisimmän selvityksen mukaan tiili- ja betonirakenteisen kasarmin purkaminen maksaisi noin 2,1 miljoonaa euroa.

Kunnostaminen olisi vielä kalliimpi vaihtoehto. Rakennuksessa on huonealaa noin 4 200 neliömetriä, mutta ratkaisuja sen tulevaisuudesta ei ole saatu aikaan.

Rauman kaupungin viime vuonna teettämän kiinteistöselvityksen mukaan rakennuksen perusparantamisen kustannusarvio on noin 7,6 miljoonaa euroa. Käyttötarkoituksen muuttaminen tai tilojen uudistaminen esimerkiksi majoituskäyttöön nostaisi todennäköisesti kustannuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut