Sinilevätilanne toistaiseksi rauhallinen – tilanne Selkämerellä voi muuttua nopeastikin

Kuvituskuva, sinilevää Rauman Petäjäksen uimarannalla.

2.6. 21:00

Suomen merialueilla ja sisävesillä ei ole vielä tehty sinilevähavaintoja, kertoo Suomen ympäristökeskus SYKE tiedotteessaan.

Sinileväkukintoja ei ole vielä havaittu sisävesillä viileähkön ja epävakaisen sään vuoksi. Tilanne on ajankohdalle tavanomainen.

”Lämmin vesi kiihdyttää sinilevien kasvua. Niiden kukintoja esiintyykin eniten parhaimpaan kesäloma-aikaan heinä-elokuussa. Voimakas tai pitkäkestoinen samasta suunnasta puhaltava tuuli voi kuljettaa sinilevää tuulen suunnassa rannoille ja lahtien poukamiin. Sinileväkukintojen riskiä yksittäisellä järvellä on vaikea arvioida etukäteen”, kertoo erikoistutkija Kristiina Vuorio.

Sinilevää ei ole havaittu myöskään Suomen läheisillä merialueilla. Laajojen esiintymien kehittyminen vaatii ainakin parin viikon suotuisat lämpötila-, tuuli- ja valo-olosuhteet.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vaikka sinilevää ei ole vielä havaittu, riski on silti huomattava Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämeren eteläosissa. Selkämerellä sinileväkukinta ei välttämättä rajoitu vain eteläiselle alueelle.

”Viime vuosikymmenen aikana sinilevien alueellinen esiintymisriski on pysynyt pääosin ennallaan. Eteläisellä Selkämerellä riski on kuitenkin kasvanut. Vasta Itämeren pääaltaan tilan parantuminen vähentäisi sinilevien esiintymisriskiä merkittävästi”, sanoo SYKEn kehittämispäällikkö Mika Raateoja.

Lopullisen levätilanteen ja pintalevälauttojen esiintymisen ratkaisevat kesän sääolot. Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti, ja sen paikallinen vaihtelu voi olla suurta.

”Tämä kesän alussa tehty riskiarvio pystyy kuvaamaan todennäköisiä sinileväkukinta-alueita. Alueellista ja paikallista kehitystä kannattaa seurata myös itse”, toteaa SYKEn erikoistutkija Jouni Lehtoranta.

Sinileväkukintojen riskiarvio perustuu Suomen ympäristökeskuksen, Ruotsin Ilmatieteen ja hydrologian laitoksen ja Uumajan yliopiston viime talvena mittaamiin ravinnemääriin. SYKE arvioi leväkukintojen riskin Itämeren ekosysteemimallilla. Lopullisessa arviossa hyödynnetään Itämeren seurannan tuottamia ravinnetietoja keväältä 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut