Sastamalalaiset lampaat toimivat kesän puutarhureina – vieraslajit saavat kyytiä

Jättipalsami on yksi Porin alueen nopeimmin leviävistä vieraslajeista. Porin kaupunki on värvännyt sen kitkemiseen joukon nälkäisiä apureita.

Kuvituskuva.

2.6. 9:00

Pori

Tänä kesänä suurista vaaleanpunaisista kukistaan tunnetun jättipalsamin torjuntaan haetaan apua lampaiden laiduntamisesta, kertoo Porin kaupunki tiedotteessaan. Laidunnusta on osa kaupungin kolmivuotista haitallisten vieraslajien torjuntahanketta.

Toejoelle rakennetaan kesän ajaksi lammasaitaus, johon tuodaan 12 lampaan katras Huitun tilalta Sastamalan Mouhijärveltä. Lampaat laiduntavat Polkkapuiston ympäristössä, jossa jättipalsamiesiintymiä on paljon.

Lampaat laiduntavat alueella kesäkuun toisesta viikosta heinäkuun puolivälin tienoille. Jättipalsami on myrkytön vieraslaji, joten se soveltuu hyvin lampaiden ravinnoksi. Lampaat syövät jättipalsamin versoja ja hillitsevät näin kasvuston leviämistä.

"Jättipalsamia on Polkkapuiston alueella niin runsaasti, että sitä riittää sekä lampaiden syötäväksi että vielä kitkettäväksikin. Mikäli ruoka ehtii kuitenkin loppua laitumelta kesken, siirretään lampaat loppukesäksi laiduntamaan luotojen alueelle Liljanluotoon”, kertoo vieraslajihankkeen projektikoordinaattori Anne Salo.

Lampaiden hyvinvoinnista ja hoitamisesta vastaa vieraslajihankkeeseen palkattu lammaspaimen. On tärkeää muistaa, että eläimet saavat laitumelta monipuolista ravintoa, eikä niitä saa erikseen ruokkia. Aitaukseen tulee myös infotaulu, jossa ulkoilijoita muistutetaan asiasta.

”Ruokintakiellolla varmistetaan, että eläimet pysyvät terveinä. Lisäksi erilaiset ruoantähteet houkuttelevat alueelle helposti myös jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat lampaille terveysriski”, selittää piiripuutarhuri Kari Torniainen.

Lammaslaidun on osa Porin jokisuiston vieraslajikasvit hallintaan -hanketta, joka keskittyy torjumaan vieraslajeja ja kartoittamaan niiden esiintymien nykytilannetta sekä neuvomaan vieraslajeihin liittyvissä asioissa. Lampaita tullaan käyttämään jättipalsamin torjunnassa myös kahtena seuraavana hankevuotena.

Toejoen ja koko Porin alueen asukkaita ja taloyhtiöitä kannustetaan mukaan jättipalsamin torjuntaan joko itsenäisesti kitkemällä tai järjestämällä torjuntatalkoita. Myrkyttömyytensä ansiosta yksivuotista jättipalsamia on turvallista kitkeä, ja säännöllisellä kitkemisellä ja niittämisellä kasvi on hävitettävissä muutamassa vuodessa.

”Jättipalsami on hyvä kitkeä ennen kukintaa, mutta kuitenkin viimeistään ennen siementen kehittymistä. Siemenettömän kitkentäjätteen voi joko kompostoida tai jättää paikalleen maatumaan. Mikäli jätteet jätetään kitkentäpaikalle, ne on hyvä kerätä kasoihin ja talloa kunnolla, jottei kasvusto pääse juurtumaan uudelleen”, muistuttaa Salo.

Kaupunki ottaa kesän ajan vastaan vieraslajihavaintoja ympäri kaupunkia. Tietoa kerätään erityisesti jättipalsamista, mutta muutkin vieraslajihavainnot, esimerkiksi kurtturuususta ja komealupiinista, voi ilmoittaa sähköisen kanavan kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut