Katso nuoresi perään tulevana viikonloppuna, muistuttavat viranomaiset – ”Sosiaalinen paine kokeilla ja käyttää päihteitä on koulujen päättäjäisiltana erityisen suuri”

Nuorten käyttämästä alkoholista noin 90 prosenttia välitetään heille laittomasti.

Nuorisopäivystys on taas liikkeellä tulevana viikonloppuna, kun nuoret juhlivat koulujen päätöstä. 

1.6. 10:36

Pori

Koulujen päättäjäiset ja valmistujaiset osuvat tänä vuonna kesäkuun ensimmäiseen viikonloppuun.

Perinteisesti etenkin koulunsa päättävät ovat ottaneet hetkestä ilon irti. Osa nuorista sisällyttää tähän alkoholin käyttöä.

Porin kaupungin sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat sekä virkavallan edustaja muistuttavat, että vaikka syytä juhlaan olisikin, ”on silti muistettava vastuu, turvallisuus ja lainsäädäntö”, kaupunki tiedottaa.

Lue lisää: Poliisi kaatoi lauantaina maahan kymmeniä litroja alaikäisten viinoja – perjantaina vastassa oli vielä positiivinen ongelma

Aikuisia ehkäisevä päihdetyö ja viranomaiset haluavat muistuttaa siitä, että alkoholin ja muiden päihteiden välittäminen alaikäiselle ei ole vain rikos. Se on myös haitallista hyvinvoinnille, terveydelle sekä turvallisuudelle.

"Sosiaalinen paine kokeilla ja käyttää alkoholia tai muita päihteitä on koulujen päättäjäisten iltana erityisen suuri”, kertoo ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Anna Kenni Porin perusturvasta.

Lue lisää: Viime vuosi oli Porin nuorisopäivystyksen historian hurjimpia: levottomuuksien ja päihteiden vuoksi tänä keväänä päätettiin jalkautua jokaisena viikonloppuna – Satakunnan Kansa seurasi päivystäjien ja nuorten kohtaamisia yhden perjantai-illan ajan

Nuorten käyttämästä alkoholista noin 90 prosenttia välitetään heille laittomasti.

Alkoholi alaikäisen hallussa on rikos. Poliisi voi kirjoittaa sakon tai tehdä rikosilmoituksen ja selvittää tapahtunutta nuoren ja tämän huoltajien kanssa.

"Poliisi ilmoittaa kohtaamistaan päihtyneistä tai alkoholia hallussaan pitävistä nuorista aina nuorten koteihin ja tekee myös tapahtuneesta aina ilmoituksen sosiaaliviranomaiselle”, muistuttaa rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen.

Päihteiden vaikutuksen alaisena tapaturmariski kohoaa ja alttius rikoksen uhriksi joutumiselle kohoaa, Huttunen muistuttaa.

"Jos kaveri on huonossa kunnossa, niin häntä ei pidä jättää yksin vaan soittaa apua”, ensihoidon kenttäjohtaja Heikki Lampinen Satasairaalasta tähdentää.

Lue lisää: Koulujen päätösviikonloppu herättää jälleen huolen nuorista – alaikäinen saa yhä liian helposti viinaa

Kotona on hyvä ennakkoon sopia yhteisistä pelisäännöistä. Missä liikutaan, kenen kanssa, milloin tullaan kotiin ja miten pidetään yhteyttä.

Vastuu on aina vanhemmilla, vaikka nuoria onkin hyvä vastuuttaa. Perusasioita ovat puhelimeen vastaaminen, vaikka vieraaseenkin numeroon, ja se, että puhelimessa on riittävästi virtaa.

"Nuorisopäivystäjät joutuvat usein tilanteeseen, ettei vanhempien puhelinnumeroita muisteta ulkoa ja puhelimen akku on tyhjä. Muistuta nuorta lämpimien vaatteiden lisäksi pakkaamaan varavirtalähde mukaan”, kehottaa johtava sosiaalityöntekijä Piia Pihlajamäki Porin perusturvan yhteistoiminta-alueen sosiaalipäivystyksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut