Bongasitko sadevesikaivon kannesta hauen tai ruutanan? – Nuorten suunnittelemat tarrat muistuttavat vesistöjen roskaantumisesta

Porin yläkoululaisten suunnittelemia katutaideteoksia voi bongata kymmenestä eri sadevesikaivon kannesta.

Tupakoiva ruutana muistuttaa ohikulkijaa roskaamisen haitoista vesistöille.

31.5. 11:03

Pori

Porin yläkoululaisten suunnittelemia kalatarroja voi nähdä ympäri kaupunkia 20. kesäkuuta asti, kertoo Porin kaupunki tiedotteessaan. Koristukset ovat osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista – Magknip av plast -viestintäkampanjaa. Suuret tarrat pyrkivät muistuttamaan, miten roskat kulkeutuvat kaupungeista vesistöihin, usein juuri sadevesikaivojen kautta.

Kampanja herättelee ohikulkijoita pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta vesistöihin. Esimerkiksi Kauppatorilla tiputettu karkkipaperi voi kulkeutua Kokemäenjokea pitkin Yyterin vesissä uivien kalojen harmiksi tai rumentamaan uimarantaa.

Kampanjaa on tehty yhteistyössä muun muassa Porin seudun jäteneuvonnan kanssa. Pepita Heurlin jäteneuvonnasta toivoo, että tarrojen myötä tietoisuus roskien reiteistä vesistöihin lisääntyy.

”Meistä jokainen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa ongelman kitkemiseen”, Heurlin painottaa.

Sadevesikaivon ympärillä vaaniva hauki varoittaa vesistöjen roskaantumisesta.

Aiemmin valmistarroilla toteutettu kampanja sai uuden ilmeen Porissa. Kaupunki haastoi yläkoululaiset ideoimaan informatiivisia ja persoonallisia tarroja, jotka kiinnittäisivät ohikulkijoiden huomion.

Lopulliset tarrat on suunniteltu Elsi Päivisen (Länsi-Porin koulu) ja Maija-Sofia Nevalan (Porin suomalainen yhteislyseo) kala-aiheisten teosten pohjalta. Heidät palkitaan oivaltavimpina ideoijina, ja heidän lisäkseen kunniamaininnan saavat Maikki Kalliohultti sekä Milla-Maria Hassi.

Tarroja voi nähdä 20. kesäkuuta asti Etelärannassa, kauppatorilla, kävelykadulla, rautatieasemalla, SAMK:n edustalla, Kalevanpuistossa, tennishallilla, maauimalassa sekä Yyterin Punaisella tuvalla.

Kaikkiaan kuvataidehaasteeseen saatiin 60 tehtävänannon mukaista työtä. Niitä ideoimassa oli lähes sata oppilasta Länsi-Porin, Porin Lyseon ja Porin suomalaisen yhteislyseon kouluista sekä Meri-Porin yhtenäiskoulusta. Kaikki 60 taideteosta ovat esillä näyttelyssä Porin pääkirjastossa 18. kesäkuuta asti.

Mukana kampanjassa ovat Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Porin seudun jäteneuvonnan lisäksi myös Teknisen toimialan Infrayksikkö, Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porin Vesi, Visit Pori ja Porikorttelit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut