Rauma ostaa Seminaarinmäen vanhoja rakennuksia ja kerrostalotontin

Vanhat rakennukset säilyvät tiukasti suojeltuina, mutta koulutuskäytön lisäksi asemakaava sallii yksityiskäytön ja esimerkiksi asumisen.

Turun yliopistolla ei ole vuosiin käyttöä hallintorakennukselle (oikealla) ja puiden siimeksessä olevalle Artika-rakennukselle. Rakennukset ovat vuodelta 1898 ja suojeltuja.

30.5. 22:18

Rauma

Kaupunginvaltuusto hyväksyi äänestyspäätöksellä Rauman Seminaarinmäen asemakaavan muutoksen sekä kiinteistökaupat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa osasta kampusrakennuksia sekä niiden tonttialueet.

Vanhat rakennukset säilyvät tiukasti suojeltuina, mutta koulutuskäytön lisäksi asemakaava sallii yksityiskäytön ja esimerkiksi asumisen. Ideana on, että kaupunki tukee näin välillisesti Turun yliopiston opettajankoulutuksen säilymistä ja kehittämistä.

Kaavapäätös ja lisämääräraha tonttialueen ostoon sinetöityi yhdellä äänestyksellä, joka koski asemakaavan palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Valtuutettu Rainer Lehti (sd.) esitti, että kaavasta poistettaisiin uuden asuin-liikekerrostalon tontti. Perusteluna Lehti esitti, että uusi asuinkerrostalo ei sovi yhteen yliopistokoulutuksen ja Seminaarinmäen rakennus- ja kulttuuriperinnön kanssa.

Asemakaavamuutoksen palautus uudelleen valmisteluun ja tontin poisto hävisi äänin 33–10. Asemakaavan muutos ja kiinteistökauppajärjestelyt hyväksyttiin lopulta ilman äänestystä.

Valtuustossa käytiin keskustelua vanhojen ja kunnostusta vaativien hankinnan riskistä. Kaupan puoltajat perustelivat kiinteistökauppajärjestelyä sillä, että kaupunki voi vaikuttaa rakennusten tulevaan käyttöön ja Seminaarinmäen kehittämiseen.

Rauma kaupunki ottaa kiinteistökaupalla näin harteilleen vanhoja rakennuksia, joille Turun yliopiston opettajankoulutuksella ei ole ollut vuosiin käyttöä.

Kaupunki ostaa noin 709 000 euron kauppahinnalla vuonna 1898 rakennetut hallintorakennukset ja Artika-rakennuksen sekä 1800-luvun lopulla rakennetun pienen pajarakennuksen. Luoteiskulman vanhojen rakennusten lisäksi kaupunki ostaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä Seminaarinkadun ja Satamakadun kulmassa sijaitsevan Kulinarium -ruokalarakennuksen tonttialueen 500 000 euron kauppahinnalla.

Laatikkoarkkitehtuuria 1960-luvulta. Rauman kaupunki ostaa Kulinariumin tontin, mutta ei rakennusta. Vailla käyttöä oleva rakennus on suunniteltu purettavaksi.

Kulinarium on rakennettu 1960-luvun lopulla ja rakennus on ollut vuosia pois käytöstä rakenteellisten ongelmien takia. Kauppaehtojen mukaan myyjänä oleva Suomen Yliopistokiinteistöt Oy purkaa rakennuksen kustannuksellaan.

Valtuuston hyväksymässä asemakaavassa Kulinariumin tontille on kaavoitettu viisikerroksisen asuin-liikekerrostalon tontti.

Kiinteistökauppojen toteutuminen edellyttää uuden asemakaavan tuloa lainvoimaiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut