Olkiluodon lähisaarelle tehostetut kieltomerkinnät

Maailmantilanteella tai aiemmin alueella liikkuneilla luvattomilla sukelluskalastajilla ei ole yhteyttä kieltomerkkien lisäämiseen. Voimayhtiö sallii Kuusisenmaan nuotiopaikkojen käytön jatkamisen ilmoittautumisella.

Keltainen kyltti Kuusisenmaan saaren lounaisnurkassa varoittaa alueen kuuluvan Olkiluodon ydinvoimala-alueeseen. Liikkuminen ja oleskelu alueella on luvanvaraista.

30.5. 16:00

Eurajoki

Olkiluodon ydinvoimalaitosalueen naapurisaaren Kuusisenmaan rannoille on asennettu tiheä kieltotaulujen rivistö muistuttamaan liikkumis- ja oleskelukiellosta ilman erityislupia. Kieltokylttejä on voimalaitosalueen ympärillä kymmenittäin ja muutaman kymmenen metrin välein.

Varsinaisen Olkiluodon ydinvoimalaitosalueen lisäksi Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) omistama Kuusisenmaa kuuluu poliisilain ja sisäministeriön asetuksen mukaiseen valvottuun alueeseen.

TVO:n yritysturvallisuuspäällikkö Petri Leppimäki sanoo, ettei kyse ole kuitenkaan liikkumisrajoitusten tai valvontamenettelyjen kiristämisestä ydinvoimala-alueen lähistöllä tai saarten lähivesillä. Valvottu ja kulkulupia edellyttävä alue pysyy ennallaan.

Leppimäki toteaa lisäksi, ettei tehostetuilla kieltomerkinnöillä ole yhteyttä yleisen maailmantilanteen epävarmuuden ja turvallisuusolojen muutoksiin. Taustalla eivät myöskään vaikuta toukokuun puolivälissä ydinvoimalan jäähdytysvesikanavan äärellä luvatta liikkuneet sukelluskalastajat.

Kuusisenmaan kieltotaulut on Leppimäen mukaan asennettu juuri nyt, kun säädösten mukaiset taulut valmistuivat. Samanlaiset taulut ovat käytössä Fortumin Loviisan ydinvoimalaitosalueella. Aiemmin kiellosta ovat kertoneet puihin asetetut muovinauhat ja nyt lähellä vesirajaa taulut.

Asetuksen mukaiset kieltotaulut kertovat kolmella eri kielellä alueella liikkumisen ja oleskelun olevan luvanvaraista. Kiellon rikkomisesta voidaan poliisilain mukaan tuomita sakkorangaistus, jollei teoista ole muulla lainsäädännöllä säädetä ankarampaa rangaistusta.

Kuusisenmaan etelärannalla ei kieltoalue jää epäselväksi. Kylttejä on saaren rannalla muutamien kymmenien metrien välein.

Kuusisenmaan eteläranta ja sen lahdenpoukama ovat olleet kalastajien ja veneretkeilijöiden perinteinen taukopaikka. Lahden molemmin puolin on rantakallioiden lomassa vanhoja nuotiopaikkoja.

Petri Leppimäki sanoo voimayhtiöllä olevan tiedossa, että taukopaikkoja käytetään edelleen ja niiden käyttö sallitaan hänen mukaansa edelleenkin.

”Nuotiopaikoille on voinut mennä, mutta toivomuksena on, että valvontatoimistoomme ilmoitettaisiin etukäteen”, Leppimäki sanoo.

Hän korostaa, että liikkuminen on lailla ja asetuksella säädetty kuitenkin luvanvaraiseksi. Esimerkiksi marjastus ja sienestys vaativat lupaa. Lähisaarten mökkiläisille on esimerkiksi annettu lupia Kuusisenmaassa liikkumiseen.

Kuusisenmaata valvotaan sen vuoksi, että saari on pengertiellä yhteydessä Olkiluodon ydinvoimalaitosalueeseen. Tiepenkereessä on kulkuaukko veneille, eikä sen käyttö edellytä erikseen lupia.

Petri Leppimäen mukaan liikkuminen alueella on ollut viime vuosina varsin vähäistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut