Muistoissamme ortopedian erikoislääkäri Juhani Nirhamo

29.5. 10:00

Eläkkeellä oleva ortopedian erikoislääkäri Vesa Juhani Nirhamo kuoli Porissa kotonaan rakkaimpiensa ympäröimänä 29. huhtikuuta. Hän oli kuollessaan 81-vuotias.

Juhani syntyi Porissa 22.3.1941 koulunjohtaja Aarne Nirhamon ja tämän Kirsti-vaimon keskimmäiseksi pojaksi. Lapsuudenkoti sijaitsi Uudenkoiviston kansakoulun rakennuksessa.

Koulunkäyntinsä Juhani aloitti viisivuotiaana kuunteluoppilaana isänsä luokassa ja kuusivuotiaana hän aloitti ensimmäisellä luokalla varsinaisen koulutiensä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Porin Lyseosta 1959 ja suoritti lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Turun yliopistossa 1966.

Hänen ensimmäinen työnsä lääkärinä oli kunnanlääkärin virka Kurikan kauppalassa, jonne hän muutti perheineen 1968. Vuonna 1972 Juhani aloitti kirurgian erikoistumisopinnot Satakunnan keskussairaalassa Porissa. Ortopedin pätevyyden hän sai 1978. Perhe asui tuolloin jonkin aikaa pääkaupunkiseudulla, josta sitten tuli eteen muutto Kemiin töiden perässä.

Vuonna 1982 edessä oli paluu Poriin, jossa hän alkoi hoitaa vakituista ortopedin virkaa. Hän toimi yli 20 vuoden ajan Porissa sekä Harjavallassa Satalinnan sairaalassa ortopedinä sekä piti yksityisvastaanottoa.

Juhani viettiaktiivista elämää, joka painottui kuntoiluun, matkailuun ja musiikkiin. Hän harrasti kesäisin juoksua ja osallistui pariin kertaan Helsinki City Marathonille. Kuntoilukirjo sisälsi myös tenniksen, jonka hän aloitti 10-vuotiaana sekä hiihdon. Myöhemmin hän aloitti vielä rakkaaksi harrastukseksi muodostuneen golfin.

Juhani osallistui innokkaasti Suomi-Amerikka yhdistyksen toimintaan ja vuonna 2007 hän voitti jopa valtakunnallisten Amerikan Päivien golfkisan Yyterissä Porissa pidetyssä kisassa.

Usein Juhani ilahdutti läsnäolijoita läpi elämän jatkuneella hyvällä pianonsoittotaidollaan. Tätä kirjoittaessani päässäni soi Texasin keltaruusu, jonka hän soitti Porin Suomi-Amerikka Yhdistyksen 60-vuotisjuhlassa joitain vuosia sitten.

Järjestötoiminta oli yksi osa Juhanin harrastuneisuutta. Amerikka-yhdistyksen hallituksessa hän oli vuosia ja osallistui erilaisten tehtävien tekemiseen mielellään.

Hän myös tunsi klassista musiikkia ja saattoi toisinaan kehottaa kuuntelemaan vaikkapa jonkin Tshaikovskin sinfonian.

Luonteeltaan Juhani oli karjalaisen sukutaustansa mukaisesti iloinen, avoin, optimistinen ja ystävällinen sekä aina kiinnostunut tutustumaan uusiin ihmisiin. Hän viljeli hyvää mieltä ympäristöönsä, missä sitten liikkuikin.

Juhanille olivat erittäin tärkeitä lapsenlapset ja hän jaksoi aina olla kiinnostunut heidän seurastaan, ja asioistaan sekä järjestää heille ohjelmaa sekä huvia.

Hän oli myös vapaa kaikesta henkilökohtaisesta turhamaisuudesta sekä osasi olla iloinen muiden onnistumisesta ja menestyksestä. Valoisuutensa ja optimistisen asenteensa hän säilytti elämänsä loppuun saakka.

Edesmennyttä jäivät kaipaamaan vaimo Marjatta sekä neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Matti Kuhna

Juhani Nirhamon ystävä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut