Vanhaan Raumaan uusi ravintola – koronaepidemia ja remontin hankaluudet ovat lykänneet avajaisia

Nimi löytyi parin vuosisadan takaa Viipurista sukukirjasta. Tuore yrittäjä toivoo ydinkeskustaan lisää ihmisvirtaa ja perustelee kauppakeskuksen tarpeellisuutta.

Ravintolayrittäjä Kirsi Tarmo on viime kuukaudet rakentanut ja remontoinut Hannun -taloon Vanhaan Raumaan kahvila-ravintolaa. Avaus osuu sopivasti kesäsesongin kynnykselle, hän iloitsee.

21.5. 16:00

Rauma

Anundilanaukio Vanhan Rauman paraatipaikalla saa muutaman hieman hiljaisen vuoden jälkeen uutta yritystoimintaa. Yrittäjä Kirsi Tarmo avaa Ravintola Engmanin, joka on hänen pitkäaikainen haave ja melkoinen ponnistus.

Sitä ovat venyttäneet koronaepidemia ja ravintolatilojen remontin hankaluudet. Engmanin piti avautua jo tammikuussa, mutta lähes valmiit tilat jouduttiin osin purkamaan vesivahingon seurauksena. Muutaman kuukauden viiveellä tilat Hannun talossa ovat nyt lopputarkastusvaiheessa.

Tuore raumalaisyrittäjä kertoo uteliaiden käyneen kurkistelemassa ikkunoiden takana ja kyselleen, että kuka Engman oikein onkaan nimen takana. Kaikkeen vanhaan ja Vanhan Rauman miljööseen tykästynyt Kirsi Tarmo kertoo valinneensa kahvila-ravintolayrityksensä nimen sukukirjasta ja runsaan kahden vuosisadan takaa.

Sukuselvityksen mukaan Karjalassa Viipurissa oli kirjoilla Antti Heikinpoika Kukkola (1755–1817), ja kirkonkirjojen mukaan hänen sotilasnimekseen oli kirjattuna Engman.

Kirsi Tarmo kertoo miettineensä nimeä ravintolayritykselleen ja sukuhistoriasta löytynyt Engman tuntui sopivalta Vanhaan Raumaan. Hän aikoo muuttaa myös oman sukunimensä Engmaniksi.

Ravintolayrityksen perustamisen ja monivaiheisen toimitilaremontin päälle hän ei halunnut lisämausteeksi nimenvaihdoksen, papereiden ja korttien vaihtorumbaa.

Ravintolayrityksen perustaminen on uusi käänne Kirsi Tarmon yrittäjänuralla. Palo yrittämiseen vei kampaaja-kosmetologin kauneusalan yrityksestä takaisin ravintola-alalle. Hän on aiemmin työskennellyt pizzeriassa Vanhassa Raumassa.

Kirsi Tarmo kertoo etsineensä pitkään nimenomaan Vanhasta Raumasta yritykselleen sopivaa liiketilaa. Tyhjillään olevia, voimapaperilla somistettuja liikehuoneistoja olisi kyllä ollut tarjolla valitettavan useitakin.

”Tässä Anundilanaukiolla asiat ja tilat sitten loksahtivat kohdalleen. Vesivahingon koettelemuksen jälkeen suunta on tästä nyt vain ylöspäin”, hän sanoo luottavaisena.

Saman katon alla ovat kahvila ja lounasravintola, joka palvelee aamusta iltaan. Yrityksen toimialana on myös juhla- ja pitopalvelu. Lounasmenun lisäksi listalle ovat tulossa pizzat, pastat ja ruukku-annokset. Paikallisuutta edustaa perinteinen laivaruoka eli lapskoussi. Maailmalta Raumalle tulevat ehkä ensi kertaa Hawaijin keittiön perinteiset Poke bowl -kulhoannokset.

Vanhan Rauman naapuriksi on vuosia suunniteltu ja odoteltu suurta Kanalinrannan kauppakeskusta. Kirsi Tarmo kertoo tutkineensa myös sen tarjoamia tilavaihtoehtoja.

Hänen mukaansa kaikki mahdolliset terassipaikan tarjoavat liikehuoneistot olivat varattuina. Anundilanaukiolta ulkoterassi järjestyi ja se on Kirsi Tarmon mukaan etenkin kesäaikana erittäin tärkeä. Vanha Rauma ja sen henkeen sisustettu ravintola vei voiton.

”Toivon meille kaikille yrittäjille Vanhassa Raumassa mahdollisimman vilkasta kesää. Koronan poistuminen ja kotimaan matkailun suosion jatkuminen antavat lupaavia merkkejä”, hän tuumii.

Hänen toiveensa on, että Vanhan Rauma ja kaupunkikeskusta voisivat kokonaisuutena lisätä tarjontaansa ja vaihtoehtoja sekä houkutella ihmisvirtaa.

”Toivon, että Anundilanaukio herää uuteen elämään ja valoon, ja kaikki pubit ja kahvilat saavat uuden vaihteen päälle.”

”Olen seurannut keskustelua kauppakeskuksesta. En koe sitä kilpailijaksi, vaan mahdollisuudeksi Raumalle. Jos asiakas tulee keskustaan, hän käy todennäköisesti kauppakeskuksen lisäksi Vanhassa Raumassa, ja käyttää sen palveluja”, Kirsi Tarmo sanoo.

Vanha Rauma on Kirsi Tarmolle hyvin mieleinen miljöö. Puukaupunginosan henkeä on tavoiteltu myös ravintolatilan sisustukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut