Selvitys Satakunnan yritysten varautumisesta – sähkönjakelun keskeytyminen on kriittisin uhka

Kriisitietoisuus on noussut uudelle tasolle, yritykset kaipaavat varautumiseensa lisää tukea ja yhteistyötä.

Jos sähkö loppuu, myös yritystoiminta loppuu. Vain pari prosenttia Lounais-Suomen yrityksistä pystyy toimimaan ilman sähköä.

12.5. 12:45

Jos sähkönjakelu keskeytyy, 63,6 prosenttia lounaissuomalaisista yrityksistä ei pysty jatkamaan toimintaansa. Vain 2,8 prosentille yrityksistä asialla ei olisi mitään merkitystä.

Tämä selviää Lounais-Suomen kauppakamarien tekemästä selvityksestä. Laajana kyselynä toteutettu selvitys suunnattiin Satakunnan, Rauman ja Turun kauppakamarien jäsenyrityksille huhtikuussa.

Kyselyn taustalla vaikuttavat koronapandemia ja Ukrainan tapahtumat sekä mahdolliset hybridiuhat. Niiden todetaan nostaneen varautumisen ja huoltovarmuusasiat yritysten agendalle aivan uudella tavalla.

Myös tietoliikenne kriittinen

Tulokset julkaistiin Teams-tilaisuudessa torstaiaamuna.

Sähkönjakelun katkeamisen jälkeen kriittisimmiksi uhkiksi yritykset totesivat polttoainehuollon, tietoliikenteen ja talousveden jakelun keskeytymisen.

Mikäli polttonesteiden jakelu keskeytyy, kaikki vastanneet yritykset arvioivat voivansa jatkaa toimintaa vuorokauden verran. Jos keskeytys jatkuu viikon, 38 prosenttia pystyy vielä toimimaan.

Tietoliikenneyhteyksien katketessa 42 prosenttia yrityksistä lopettaa toimintansa vuorokauden sisällä. Vain 4,9 prosentille vastaajista yhteyksien katoamisesta ei olisi mitään seurauksia.

Talousveden loppuminen merkitsisi 15,4 prosentille yrityksistä toiminnan keskeytymistä heti. Toisaalta 37,8 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei asialla olisi lainkaan merkitystä.

”Materiaalien saamiseen varautuminen alkaa olla jo mahdotonta, koska komponentteja ei saa riittävästi edes nykyisiin toimituksiin.”

Suuria saatavuusongelmia

Kyselyn mukaan yritykset ovat jossain määrin varautuneet poikkeustiloihin muun muassa varavoimakoneilla ja omilla polttoainesäiliöillä sekä sopimuksilla useamman kuin yhden teleoperaattorin kanssa.

Varmuuskopiointi on tietojenkäsittelyssä jo rutiinia. Peräti 96,5 prosenttia yrityksistä tekee säännölliset varmuuskopiot.

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista yrityksistä on määrittänyt toimintansa kannalta kriittiset materiaalit ja runsas neljännes kriittiset varaosat.

Erään vastaajan mukaan varautuminen alkaa kuitenkin olla siinä suhteessa jo mahdotonta, koska komponentteja ei saa riittävästi edes nykyisiin toimituksiin:

”Toimituksia jää tekemättä, kun tarvittavia materiaaleja ei löydy markkinoilta tai hinnat ovat karanneet käsistä.”

Tilanne muuttunut nopeasti

Selvitys osoitti, että yritykset tarvitsevat varautumiseensa entistä enemmän yhteistyötä ja tukea.

”Tilanne on muuttunut nopeasti. Energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätyksellistä vauhtia ja saatavuushuoli on ilmeinen”, totesi Keskuskauppakamarin hankejohtaja Panu Vesterinen.

”Nyt tarvitaan nopeita toimia yritystoiminnan jatkuvuuden ja huoltovarmuuden turvaamiseksi kaikissa oloissa.”

Kauppakamarit saivat kyselyynsä Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta kaikkiaan 143 vastausta. Vastaajien toimialoista teollisuus kattaa yli kolmanneksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut