Kuluttajaliitto: Eläinlääkäriasemien tekemissä mikrosirutuksissa suuria hintaeroja – halvimmalla pääsee Porissa, kalleinta on Lahdessa

Rokotusten hinnat ovat laskeneet viime vertailusta.

Kuluttajaliiton vertailussa oli mukana 68 yksityistä eläinlääkäriasemaa.

11.5. 12:28

Helsinki

Kuluttajaliiton tekemän hintavertailun mukaan mikrosirutusten hintaerot ovat eläinlääkäriasemilla suuria. Halvimman ja kalleimman sirutuksen hintojen välinen ero oli lähes viisinkertainen.

”Erillisenä toimenpiteenä sirutuksen hintahaarukka oli vertailussa 25–121 euroa”, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

Vertailun keskihinta oli 74 euroa. Vertailussa tarkasteltiin toimenpiteiden keskihintoja myös kunnittain. Mikrosirutus maksoi keskimäärin vähiten Porissa (60 euroa) ja eniten Lahdessa (86 euroa).

Leikkausten hinnoissa suurimmat erot

Kuluttajaliitto vertaili myös muiden toimenpiteiden hinta-arvioita.

Euromääräisesti suurimmat erot hinta-arvioissa olivat leikkauksissa eli sterilisaatiossa ja kastraatiossa. Ne olivat myös vertailun kalleimpia operaatioita. Ero halvimman ja kalleimman välillä oli toimenpiteestä riippuen suurimmillaan 88–500 euroa.

Leikkausten keskimääräinen hinta-arvio vaihteli huomattavasti myös kuntien välillä. Esimerkiksi koiran sterilisaatio maksoi keskimäärin eniten Helsingissä ja Turussa. Halvimmat hinnat taas olivat Kuopiossa ja Porissa.

Vertailu Kuluttajaliiton edelliseen, vuonna 2016 tekemään vastaavaan vertailuun osoittaa, että leikkausten hintahaitari on viidessä vuodessa venynyt huomattavasti. Esimerkiksi yhdeksänkiloisen koiran kastraation hintahaarukka oli vuoden 2016 vertailussa 215–355 euroa sisältäen toimenpiteessä käytettävät lääkkeet. Nyt tehdyssä vertailussa hintahaarukka oli 220–525 euroa.

Rokotusten hinnat puolestaan olivat laskeneet edellisvertailusta. Nyt rokotuksia saa halvimmillaan noin kymmenen euroa edullisemmin kuin viiden vuoden takaisessa vertailussa.

Hintojen vertailu hankalaa

Rutiinitoimenpiteiden hintojen vertailu on Kuluttajaliiton mukaan suhteellisen helppoa, mutta esimerkiksi leikkausta vaativien toimenpiteiden hintojen selvittäminen etukäteen voi olla hankalaa.

Hintoihin vaikuttavat monet eri tekijät, kuten eläimen yksilöllisyys ja koko. Lisäksi eläinlääkäriasemilla on erilaisia hinnoittelukäytäntöjä ja tapoja ilmoittaa hinnoista. Eläinlääkäriasemien kotisivuilla on hintatietoja vaihtelevasti.

Kuluttajaliitto vertaili toimenpiteiden hintoja kymmenessä kunnassa. Vertailussa oli mukana 68 yksityistä eläinlääkäriasemaa. Vertailussa olivat mukana kissan ja koiran rokotukset, mikrosirutus sekä tiineysultra, jotka ovat eläinlääkäriasemien rutiinitoimenpiteitä. Lisäksi vertailtiin koirien ja kissojen sterilisaation ja kastraation sekä eutanasian ja tuhkausten hintoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut