HKScan aloittaa yt-neuvottelut Raumalla ja Eurassa – voivat vaikuttaa 210 työsuhteeseen

Yt-neuvottelujen tavoitteena on parantaa siipikarjaliiketoiminnan kilpailukykyä ja kustannustehokkuutta Suomessa. Vuonna 2017 käynnistetty Rauman Lakarin tuotantolaitos yhä perässä tuotanto- ja kannattavuustavoitteistaan.

Yt-neuvottelut voivat vaikuttaa 210 työsuhteeseen Rauman Lakarin yksikössä. Työpaikkojen määrällistä vähennystä HKScan ei ole ennalta arvioinut.

9.5. 12:15 | Päivitetty 9.5. 17:29

Rauma, Eura

HKScan aloittaa yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut Rauman ja Euran yksiköissään. Niiden tavoitteena on parantaa siipikarjaliiketoiminnan kilpailukykyä ja kustannustehokkuutta Suomessa.

Yhtiön tuotannolliset muutossuunnitelmat ja kannattavuuden tehostaminen kohdistuvat voimakkaimmin Rauman Lakarin tuotantolaitokseen. Muutokset voivat Rauman yksikössä vaikuttaa enimmillään 210 työsuhteeseen joko työsuhteen päättymisinä tai olennaisina muutoksina työsuhteiden ehdoissa.

Yhtiö kertoo suunnittelevansa tuotannon tehostamista, toiminnan uudelleenorganisointia ja toimintatapojen uudistamista Rauman ja Euran siipikarjayksiköissä vastatakseen markkina- ja kilpailutilanteeseen sekä varmistaakseen jatkossakin merkittävän asemansa yhtiölle tärkeässä ja kasvavassa broilerituotteiden liiketoiminnassa.

HKScanin Suomen liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Jari Leija korostaa, ettei kyse ole kolmanneksen leikkauksesta Rauman henkilöstöön, vaan tuotannon tehostamisesta uudelle tasolle ja kannattavuuden parantamiseen. Muutostarpeet selkiytyvät henkilöstön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

”Tuotanto ei vähene, vaan tavoittelemme kasvua. Siipikarjanlihan jalostuksessa ja siipikarjatuotteissa on vara kasvaa, sillä kulutus on nousussa. Meillä on siihen teholliset valmiudet. Tuotto on saatava uudelle tasolle ja jatkamme edelleen Rauman Lakarin toiminnallista kehittämistä”, Jari Leija linjaa.

Yhtiön mukaan mahdolliset henkilövähennykset tai olennaiset muutokset työsuhteiden ehdoissa eivät koske siipikarjaliiketoiminnan osalta Euran yksikköä. Suunnitellut muutokset eivät koske HKScanin muita tuotantoyksiköitä Suomessa

Muutosneuvottelut koskevat työntekijöiden henkilöstöryhmää ja kunnossapito-organisaation ylempiä toimihenkilöitä. Muutosneuvottelujen piirissä on yhteensä noin 600 henkilöä.

Suunnitelluilla muutoksilla HKScan tavoittelee yli kolmen miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Säästöjen arvioidaan toteutuvan vuoden 2023 aikana.

Siipikarjaliiketoiminnan tuottavuuden ja kannattavuuden parantamisohjelmassa on toteutettu aiemmin muun muassa Rauman yksikön prosessin tuottavuusinvestointeja vuosina 2020–2021.

Lakarin tuotantolaitos valmistui ja otettiin käyttöön vuonna 2017. Merkittävin muutosinvestointi tuoreeseen siipikarjanlihan jalostuslaitokseen on broilerien teurastuslinjan uusiminen. Investointikustannus oli noin kuusi miljoonaa euroa.

Lakarin suunnittelu- ja rakennusvaiheessa laitoksen kustannusarvio oli noin 80 miljoonaa euroa. Investointikustannukset nousivat kuitenkin 117 miljoonaan euroon

“Olemme viime vuosien aikana tehneet paljon kehitystyötä Rauman yksikössämme. Tästä huolimatta olemme kustannustehokkuudessa ja kannattavuudessa selvästi tavoitettamme jäljessä”, Jari Leija toteaa yhtiön tiedotteessa.

”Kustannustehokkuuden parantaminen on erityisen tärkeää juuri nyt, kun kustannusinflaatio on nostanut kustannuksia voimakkaasti”, Leija sanoo.

HKScanin pääluottamusmies Eira Ylitalo toteaa yhtiön neuvotteluesityksen ja varsinkin sen mitoituksen tulleen yllätyksenä työntekijäkunnalle. Muutosneuvottelut koskevat Raumalla siis enimmillään yli 200 henkilöä. Työntekijöitä Lakarin tuotantolaitoksella on noin 600.

”Esitys ja yt-neuvotteluihin nostettu henkilömäärä vaikuttaa kyllä isolta. Toiminnallisesti tuotannon kannalta se ei näytä mahdolliselta”, Ylitalo arvioi.

Eira Ylitalo kertoo yt-neuvottelujen käynnistyvän tulevana maanantaina. Hän ei halua tarkemmin arvioida neuvotteluja ja niiden sisältöä.

Juttu päivitetty ja täydennetty maanantaina 9.5. kello 15.30 ja kello 17.30

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut