Jukka Lähteenmäki 1958–2022

8.5. 16:00

Upcast Oy:n toimitusjohtaja Jukka Lähteenmäki poistui yllättäen keskuudestamme huhtikuun alussa. Hän oli kesällä jäämässä eläkkeelle, mutta sinne asti ei hänen elämänsä riittänyt.

Jukka syntyi Ypäjällä, kirjoitti ylioppilaaksi Loimaan lukiosta 1977, valmistui koneenrakennusinsinööriksi Turun Teknillisestä Oppilaitoksesta 1980 ja suoritti asevelvollisuuden Turun Ilmatorjuntapatteristossa. Hän valmistui materiaalitekniikan diplomi-insinööriksi Tampereelta 1987.

Jukka oli rauhallinen ja turvallinen isoveli, joka pärjäsi koulussa hyvin erityisesti matemaattisissa aineissa ja auttoi näissä aineissa myös pikkusiskoaan kärsivällisesti. Jukka oli nuorena yrittäjäisänsä kanssa töissä turvesoilla ja apuna metsätöissä ja sai näin isältään työnteon mallin. Isän kuoleman jälkeen hän kävi usein äitiä katsomassa ja asioita hoitamassa. Jukka luki paljon ammattikirjallisuutta ja myös dekkareita.

Elämänuransa Jukka aloitti Porin Kupariteollisuuspuiston alueella Outokumpu Poricopper / Luvata Pori Oy:n palveluksessa kehitysinsinöörinä, käyttöpäällikkönä ja valimoiden päällikkönä. Tutuiksi tulivat niin panostus, sulat kuin valutkin - usein uuneilla oltiin kärsivällisesti yötä päivää. Valimoiden päällikkönä Jukka oli pidetty, rauhallinen ja harkitseva. Mukava muisto on eri osastojen joulujuhlista, missä valimolaiset kerääntyivätkin Jukan pöydän ympärille, vaikkei hän enää ollut samassa organisaatiossa. Sulankäsittely yhdisti.

Jukka tunsi hyvin pystyvaluteknologian aloittaessaan Upcast Oy:ssä. Maltillinen johtamistyyli tuli tutuksi myös uudessa työyhteisössä; hänessä oli ripaus ”maalaispoikaa” ilman turhaa stressiä. Vuonna 2008 alkaneen taantuman jälkeen hän kuitenkin huojentuneena totesi, kuinka mukava oli taas palkata ihmisiä!

Jukka luotsasi alusta alkaen Upcast Oy:tä yhtiölle asetut tavoitteet ja strategiat mielessään. Tuotekehitykseen panostettiin huomioiden niin oman prosessin ja pystyvaluteknologian kehittämistarpeet kuin myös asiakastestaukset.

Jukan johdolla yhtiö on kasvanut tasaisesti oman alansa johtavaksi toimittajaksi. Suomalainen työ oli Jukalle tärkeä asia.

Jukka loi hyvät ja luottamukselliset suhteet yhtiön moninaisiin sidosryhmiin. Hän huolehti henkilöstön tarpeista ja piti yhteyttä tärkeimpiin toimittajiin ja toimijoihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Jukka oli aina pidetty ja luotettava johtaja.

Jukka Lähteenmäki jätti taakseen terveen yrityksen, jota uuden johdon on helppo viedä eteenpäin. Taakse jäi omaisten lisäksi myös entisiä ja nykyisiä työkavereita ja toimijoita, jotka muistavat häntä kunnioittaen ja kiittäen.

Tiina Haapala, sisar

Leo Lindqvist, työkaveri /Luvata

Hanna-Leena Mäkitalo, työkaveri / Upcast

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut