Parin vuoden päästä Porin seudun omakotitaloille biojätteen lajitteluvelvollisuus

Uuden kampanjan tavoitteena on hankkia myös kokemuksia yhteisen kimppabioastian käytöstä.

Uuteen biojätekampanjaan haastetut 120 kotitaloutta ovat saaneet keräystä varten keräysastian ja siihen sopivia biopusseja.

29.4. 9:37

Ulvila, Nakkila, Harjavalta

Jätelain muutos määrää yli 10 000 asukkaan taajama-alueille biojätteen lajitteluvelvoitteen myös omakotitaloihin ja muihin pientaloihin.

Porin seudulla 10 000 asukkaan taajama tulee Porin, Ulvilan, Nakkilan ja Harjavallan taajamalaskennan mukaan muodostuvasta yhteisestä yhdestä isosta taajama-alueesta.

Porin seudulla tämä tarkoittaa biojätteen lajitteluvelvoitetta taajama-alueen kaikissa omakotitaloissa 1. heinäkuuta 2024 alkaen.

Vaihtoehtona biojätteen erilliskeräykselle on ruokajätteen asianmukainen kompostointi haittaeläinsuojatussa kompostorissa.

Biojätteen kompostoinnista tulee ilmoittaa vuoden 2023 alusta alkaen jätehuoltojaostolle. Jos kompostoinnista ei ilmoiteta, jokainen keräyksen piiriin kuuluva kiinteistö liitetään biojätteen keräilyyn automaattisesti kesällä 2024.

Asian tiimoilta Porin seudun jäteneuvonta on käynnistänyt alueellisen Biojäte talteen 2 -kampanjan, jonka tavoitteena on kerätä kokemuksia omakotitaloasujien biojätteen lajittelusta, kimppabioastian käytöstä ja erilliskeräyksen laajentamisen haasteista.

Syyskuun loppuun kestävä kampanja on maksuton ja siihen on valittu omakotitalokiinteistöjä Ulvilan, Nakkilan ja Harjavallan taajama-alueilta. Mukaan haastetaan yhteensä noin 120 kotitaloutta.

Edellisessä Biojäte talteen -kampanjassa mukana oli Porin taajama-alueelta omakotitalojen lisäksi myös kerros- ja rivitalokiinteistöjä. Tällä kertaa mukana on vain omakotitalojen asukkaita ja tarkoituksena on kerätä kokemuksia yhteisen kimppabioastian käytöstä.

Kaikki mukaan haastetut kotitaloudet ovat saaneet keräystä varten keittiöön sijoitettavan keräysastian ja siihen sopivia biopusseja koko kokeilujakson ajaksi.

Kotitalouksille on jaettu kahta erilaista keittiöbioastiaa, joista toisessa käytetään paperipusseja ja toisessa biohajoavia muovipusseja.

Kotitalouksien käyttöön on tuotu naapuruston yhteinen kimppabioastia, jonne mukaan haastetut voivat viedä biojätteensä kampanjan ajan. Kimppabioastian tyhjennysväli on 1–2 viikkoa.

Korjattu klo 14.16 jätevalvonta jäteneuvonnaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut