Olkiluoto 3 tuotantoon viikonvaihteeksi

Booripumppujen suunnittelematon käynnistyminen selvitettävänä ja korjattavana.

TVO:n Olkiluoto 3 -voimalassa tehdään tarkistuksia ja korjauksia. Koekäyttöohjelma jatkuu ennusteen mukaan tulevana perjantaina tai lauantaina.

27.4. 13:44

Eurajoki

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalan koekäyttöohjelma ja myös sähköntuotanto jatkuu voimayhtiön antaman tuotantoennusteen mukaan tulevana perjantaina tai lauantaina.

Voimalassa tehdään tarkistuksia ja korjauksia tiistaina 26. huhtikuuta ilmenneen reaktorin booripumppausjärjestelmän suunnittelemattoman käynnistymisen vuoksi. Koeohjelmassa olleen reaktorin pikasulun ja laitoksen alasajon yhteydessä reaktorin turvajärjestelmiin kuuluvat booripumput käynnistyivät odottamattomasti.

TVO:n mukaan voimalaitoksen automaatiojärjestelmä käynnistyi virheellisesti lauenneen signaalin vuoksi. Järjestelmällä syötetään reaktoriin vahvaa booriliuosta, joka pysäyttää ketjureaktion ydinpolttoaineessa. Ensisijaisena ketjureaktion säätönä ja pysäyttäjänä ovat polttoaine-elementtien väliin ajettavat säätösauvat.

Olkiluoto 3:n testaukset ja käyttöönotto-ohjelma jatkuu 60 prosentin reaktoriteholla. Koekäyttöohjelman aikana voimalaitoksen tuotantoteho vaihtelee merkittävästi.

Menneinä viikkoina voimala on tuottanut sähkö noin 860 megawatin teholla. Koeohjelman ennusteen mukaan laitoksen sähköteho nostetaan toukokuun ensimmäisellä viikolla noin 1 000–1 300 megawattiin.

Olkiluoto 3:n nettoteho on täydellä kapasiteetilla 1 600 megawattia. Se on teholtaan Suomen suuriin voimalaitos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut