Tehyn ja Superin keskiviikon hoitajalakko peruuntuu – hoitajaliitot valmistelevat joukkoirtisanoutumisia vastatoimena lakon murtamiselle lakiteitse

Satasairaalassa oli jo yli 2 000 hoitajaa lakkoasemissa. Kiireellisen hoidon ja päivystyksellisen hoidon turvaamisesta ehdittiin sopia neuvotteluissa.

Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin lakon toinen vaihe koskisi myös Satakuntaa ja vaikuttaisi Satasairaalan palveluihin.

19.4. 13:05

Pori

Keskiviikkona aamulla alkavaksi suunniteltu 13:n sairaanhoitopiirin hoitajalakko peruuntuu. Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat tiistaina iltapäivällä valmistelevansa uusia, aiottua järeämpiä työtaistelutoimia.

Tiedotteessaan liitot toteavat, että ”tilanne edellyttää järeämpiä työtaistelutoimia, koska lakko on murrettu peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) johdolla valmistellun hoitajien pakkotyölain seurauksena. Ministeri asettui pakkotyölailla työantajan puolelle jo ennen ensimmäisen lakon alkamista”.

Tänään on selvinnyt, että laki etenee, liitot päättelevät. Yhtenä vaihtoehtona on joukkoirtisanoutumisten valmistelu.

Järjestöjen hallinnot kokoontuvat lähipäivinä päättämään kokonaan uusista työtaistelutoimista. Lisäksi Tehy ja SuPer julistavat koko kunta-alalle keskiviikosta 20. huhtikuuta klo 6.00 alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon toistaiseksi.

Liittopuheenjohtajilta tiukkaa kritiikkiä

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola kritisoivat rajusti maan hallituksen ja peruspalveluministeri Lindénin puuttumista työmarkkina-asioihin ja sopimusneuvotteluihin vastoin lupauksiaan.

Liitot toteavat tiedotteessaan, että potilasturvallisuuslaki eli pakkotyölaki oli jo valmistelussa, ennen kuin hoitajalakkoa oli kulunut päivääkään. Hoitajajärjestöjen kanssa on ainoastaan haluttu keskustella vain suojelutyöstä, ei muusta sopimuksen sisällöstä.

”Ministeri Lindén on puuttunut karkealla tavalla lailliseen lakkoon ja asettunut tukevasti työnantajan takapiruksi neuvottelupöytään. Pakkotyölaki on valmisteltu yhteistyössä työriidan toisen osapuolen kanssa – osin virheellisin tiedoin.”

”Seurauksena työnantajalta on kadonnut paine löytää ratkaisua. Hallituksen on turha räpiköidä irti vastuustaan, sen verran syvällä työmarkkinasuossa se on. Järjestöjen on nyt siirryttävä järeämpiin toimiin eli joukkoirtisanoutumisen valmisteluun”, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan hoitajajärjestöillä ei ole kiirettä eikä Suomen lainsäädäntö tunne pakkosovintoa.

"Ensisijaista on saavuttaa hyvä sopimus. Hoitajapula ei tule ikinä ratkeamaan pakkotyöllä tai sillä uhkaamalla, vaan sopimalla ja rahalla. Sote-henkilöstön siirtyminen hyvinvointialueille lähenee koko ajan ja silloin sote-palvelut ovat kokonaan valtiovallan sylissä”, Paavola toteaa.

Rytkönen ja Paavola muistuttavat, että hoitajapula ei ole vain työmarkkina-asia vaan merkittävä yhteiskunnallinen ongelma.

"Hoitajapulaan on saatava tällä kierroksella ratkaisu. Se vaarantaa potilas- ja asiakasturvallisuuden koko ajan. Huonoa sopimusta emme tule hoitajapulan takia tekemään”, sanovat puheenjohtajat liittojen yhteistiedotteessa.

Satasairaala varautui jo lakkoon

Satakunnan sairaanhoitopiiri on yksi 13:sta erikoissairaanhoidon maakunnallisesta organisaatiosta, joissa lakon oli määrä alkaa keskiviikkoaamuna kello 06. Lakon toisen vaiheen oli määrä kestää 4. toukokuuta saakka.

Sairaanhoitopiirin palveluksessa on yli 2 000 hoitoalan ammattiliittoihin Tehyyn ja Superiin kuuluvaa hoitajaa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto kertoi tiistaina neuvotteluissa henkilöstöjärjestöjen kanssa varaudutun kiireellisten ja päivystyksellisten hoitopalvelujen turvaamiseen mahdollisen lakon aikana.

Muuttunutta tilannetta ja mahdollisten tulevien työtaistelutoimien seurauksia Haavisto ei voinut tuoreeltaan kommentoida.

Sairaanhoitopiiri on Haaviston mukaan pyrkinyt tiukasti turvaamaan suojelutyöhön riittävän työvoiman riittävyyden ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

”Paikalliset neuvottelut on käyty hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä suojelutyön tarpeesta ja määrästä. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan joka tapauksessa”, Haavisto sanoo.

Lakon välittömänä vaikutuksena potilaille olisi ollut kiireettömien poliklinikkahoitojen, tutkimusten sekä leikkausten lykkääntyminen.

Juttua päivitetty tiistaina 19.4. 2022 kello 14 ja kello 16.40: täydennetty tiedot siirtyvien hoitojen ja vastaanottojen potilastiedotuksesta. Toinen päivitys: Tehyn ja Superin päätös perua keskiviikolle suunniteltu lakko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut