Onko hallussasi tarpeettomia tai luvattomia aseita? – Poliisi järjestää keräyksen myös Satakunnassa

Lounais-Suomen poliisi järjestää huhti-toukokuun vaihteessa ase- ja räjähdekeräyksen, jotta kansalaisille olisi mahdollisimman helppoa hankkiutua laillisesti ja turvallisesti eroon tarpeettomista, luvattomista sekä epäkuntoisista aseista ja räjähteistä.

Poliisin keräykseen voi toimittaa esimerkiksi kuolinpesän haltuun jääneitä aseita. Kuvituskuva.

11.4. 10:30

Keräys on matalan kynnyksen mahdollisuus luovuttaa esimerkiksi kuolinpesän haltuun jääneitä aseita ja vanhoja räjähteitä poliisille.

”Kodeissa säilytettävät tarpeettomat aseet ja räjähteet voivat muodostaa omistajilleen ja ympäristölle ison turvallisuusriskin, vaikka niiden hallussapitoon olisi lupakin, muistuttaa ylikonstaapeli Petri Hyrkäs Lounais-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi kehottaa omaisia kiinnittämään huomiota erityisesti ikääntyvien hallussa oleviin aseisiin.

”Aseista olisi hyvä luopua, jos oma ikä tai terveydentila ei enää mahdollista aseiden aktiivista ja turvallista käyttöä”, Hyrkäs sanoo.

Keräys toteutetaan Satakunnassa toukokuun ensimmäisellä viikolla (viikko 18). Varsinais-Suomessa se on viikkoa aiemmin.

Poliisille tulee ilmoittaa luovutettavasta materiaalista keräysviikkoa edeltävällä viikolla eli Satakunnassa viikolla 17. Poliisi järjestää keräyksen yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

”Asiakkaan tulee siis ensin ottaa yhteyttä poliisin, jolloin hän saa tarkat ohjeet. Seuraavalla viikolla viranomaiset keräävät aseet ja räjähteet ilmoitetusta paikasta, esimerkiksi asiakkaan kotoa”, Hyrkäs selventää.

Räjähteitä ei saa siirtää itse.

Ilmoitus luovutettavasta aseesta tai räjähteestä tehdään poliisille puhelimitse:

Satakunnassa (viikolla 17) ma-pe 25.–29.4. kello 8.30–16 numeroihin 0295 446 773, 0295 446 774 ja 0295 446 775.

Poliisille luovutettavat aseet menevät pääsääntöisesti ja ensisijaisesti hävitettäväksi. Asiakas voi myös hakea luvattomille aseilleen lupaa tai esittää rahallisesti arvokasta asetta huutokaupattavaksi poliisin huutokaupassa omaan lukuun.

Ase- ja räjähdekeräys järjestettiin edellisen kerran vuonna 2012. Aseiden luovuttaminen kuitenkin onnistuu myös muulloin, ilman erillistä kampanjaakin. Kyse on yleisestä käytännöstä.

”Poliisin haltuun voi koska tahansa luovuttaa esimerkiksi hallussaan olevan luvattoman tai tarpeettoman aseen. Kun asiasta ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille, ei syyllisty ampuma-aserikokseen eikä ole pelkoa seuraamuksista, Hyrkäs sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut