Sateet laittoivat kevään tulvaennusteet uusiksi – Loimijoessa veden odotetaan nousevan yli äyräidensä jo ensi viikolla, Karvianjoessa kuun loppupuolella

Kuluvan viikon sateiden odotetaan nostavan tulvavesiä huhtikuun aikana peltoalueille ja todennäköisesti myös alimmille tieosuuksille.

Arkistokuva tulvasta Kokemänjoen ja Loimijoen risteyksessä sijaitsevasta Naarassaaresta.

8.4. 11:48

Kuluvan viikon sateet ovat laittaneet Satakunnan jokien virtaama- ja vedenkorkeusennusteet uusiksi. Niiden ennustetaan nostavan tulvavesiä huhtikuun aikana peltoalueille ja todennäköisesti myös alimmille tieosuuksille. Tulviminen voi aiheuttaa vahinkoa myös rantarakenteille Satakunnan vesistöjen rannoilla.

Loimijoen virtaama nousee ennusteen mukaan ensi viikon loppupuolella noin 200 kuutioon sekunnissa. Se on keskimääräisen kevättulvavirtaaman suuruinen ja nostaa tulvan laajasti peltoalueille.

Kokemäenjoen pääuoman tulvaongelmia pyritään vähentämään Loimijoen tulvahuipun aikana tehtävällä juoksutusten väliaikaisella vähentämisellä Pirkanmaan järvialtaista.

Lounais-Suomen isoimman järven, eli Säkylän Pyhäjärven, vesimäärä nousee ennusteen mukaan lähelle ylärajaa. Nousua on yritetty hillitä tulvahuippua edeltävillä suurilla juoksutuksilla Eurajokeen.

Karvianjoen vesistöalueella Pohjois-Satakunnassa on Lounais-Suomen alueista selvästi eniten lunta. Siellä on odotettavissa huhtikuun loppupuolella paikoin keskimääräistä isompia kevättulvia.

Karvianjoen jokijäät näyttäisivät kuitenkin huvenneen viime viikkojen aikana monin paikoin perinteisissä jääpatokohteissa, kuten Merikarvianjoella ja Eteläjoella. Näiden jääpatojen ei odoteta pahentavan tulvatilannetta merkittävästi.

Osa Karvianjoen vesistöalueen järvistä, kuten Isojärvi, nousevat ennusteiden mukaan keskimääräisiä kevättulvalukemia korkeammalle ja vedenpinnan lasku normaalilukemiin kestää todennäköisesti toukokuun loppupuolelle asti.

Ranta-asukkaiden ja mökkiläisten on syytä varautua ennakolta kevättulviin tarkastamalla muun muassa rannoilla olevat rakenteet ja veneiden kiinnitykset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut